Kinderombudsmannen schrijven brandbrief over jeugdhulp

28 October 2021, 16:26 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Pxhere

De gemeentelijke kinderombudsmannen van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam hebben een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer. Ze maken zich grote zorgen over de jeugdhulp in Nederland.

De kinderombudsmannen zeggen steeds meer klachten te krijgen van ouders en kinderen. “Wij maken ons grote zorgen over deze kinderen. Met regelmaat zien wij dat hun problemen tijdens het wachten verergeren.”

Zo zijn er nog steeds lange wachttijden voor gespecialiseerde jeugdhulp en worden kinderen en ouders door jeugdhulpverleners te weinig betrokken bij de keuzes die worden gemaakt.

“Ouders krijgen te horen dat hun kind maanden moet wachten of dat ze volgend jaar maar moeten terugkomen, omdat het budget op is. Daarnaast wachten kinderen die met spoed uit huis zijn geplaatst, vaak lang in de crisisopvang op een passende vervolgplek. In de crisisopvang krijgen zij geen jeugdhulp.”

De ombudsmannen schrijven in hun gezamenlijke brief al vaker aan de bel te hebben getrokken, maar dat er weinig tot niets wordt gedaan om de jeugdhulp te verbeteren. “‘Hak knopen door, zodat kinderen niet eindeloos door het systeem geschoven worden”, staat als advies aan de Tweede Kamer in de brandbrief.