Gevaarlijke woning met 15 bewoners waaronder gezin direct dicht

30 January 2023, 15:17 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Valerie Kuypers

De Haagse Pandbrigade heeft afgelopen weekend in Den Haag Zuidwest een woning gesloten waarin 15 mensen, waaronder een gezin, woonden in gevaarlijke omstandigheden. in de kleine en vervuilde woning liepen kabels en leidingen los door het pand en was er sprake van veel schimmelvorming.

Een groot deel van de bewoners vertrok per direct met onbekende bestemming. Een gezin van vier (ouders en twee kinderen) is tijdelijk door een jeugdhulpinstantie ondergebracht in een hotel. Het pand is vervolgens verzegeld en gesloten. De eigenaar bleek meer panden in bezit te hebben waar zaken niet in orde zijn. Hiervoor wordt hij mogelijk bestuurlijk beboet.

De controle van het pand was onderdeel van een integrale handhavingsactie, waarbij de focus lag op het bedrijventerrein ZKD (Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek). In deze omgeving is sprake van drugs- en alcoholoverlast en oneigenlijk gebruik van panden.

Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) hield samen met de collega’s van handhaving een controle in 635 opslagboxen. Met behulp van speurhonden werd gecontroleerd op brandveiligheid en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Alles bleek in orde. Tijdens een controle van een drankgroothandel bleek ook alles in orde.

Tekst gaat door onder foto.

Nepwapen

Tijdens de controle werden verder 120 voertuigen gecontroleerd. In twee gevallen hadden de bestuurders teveel gedronken. Een van hen scheurde met 120 km/u voorbij en kon met moeite worden gestopt. Er vonden twee aanhoudingen plaats waarbij bij één verdachte een nepvuurwapen werd aangetroffen. In het voertuig lagen ook een holster en een zwaailicht. Alles is in beslag genomen.

Het team van gemeentelijke belastingen legde beslag op acht voertuigen voor een totaal van ruim 17.000 euro. Deze kregen allemaal een wielklem. De Rijksbelastingdienst inde ruim 20.000 euro belasting van een totale schuld van bijna 156.000 euro. 

Tekst gaat door onder foto.

Elektriciteitmeters

Er werden negen horecagelegenheden gecontroleerd. In twee gevallen kon geen vergunning worden getoond. Er werden verder geen grote misstanden geconstateerd. Wel trof Stedin twee elektriciteitmeters aan waarmee was gesjoemeld zodat er minder betaald hoeft te worden.

Tijdens een controle van 30 trams op twee lijnen hadden 66 personen geen vervoersbewijs. Twee van hen hadden geluk, want zij konden meteen betalen en rekenden ieder 43 euro af. De rest krijgt binnenkort een boete van 56 euro thuisbezorgd. Twee reizigers konden hun ID niet laten zien en ontvingen ook daarvoor een proces verbaal.

Voor verkeerd parkeren werden 27 bonnen uitgeschreven en één waarschuwing gegeven. Ook werd een persoon bekeurd voor bedelen en het bezit van lachgas. Verder werd een proces verbaal uitgeschreven voor het overtreden van een gebiedsverbod.