Klimaatactivisten blokkeren opnieuw de A12, vandaag 317 aanhoudingen

24 September 2023, 13:19 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Extinction Rebellion Nederland (X)

Klimaatdemonstranten zijn zondag weer de A12 in Den Haag opgegaan. Honderden actievoerders van Extinction Rebellion vormden voor de zestiende dag op rij een wegblokkade waarmee ze de overheid proberen te dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen.

De politie greep zondag snel in. Direct na 12.00 uur werden al gelijk demonstranten van de weg gehaald. Deze keer werd het waterkanon niet ingezet.

In totaal hield de politie 316 actievoerders aan voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Eén actievoerder is aangehouden voor het afsteken van vuurwerk. Rond 13.30 uur werd de weg weer vrijgegeven voor het verkeer.

Extinction Rebellion voert sinds 9 september dagelijks actie op de A12. Zaterdag werden 552 klimaatactivisten aangehouden na de blokkade, ruim twee keer zo veel dan een dag eerder toen 213 demonstranten werden gearresteerd.

Demonstreren op de A12 mag niet en de politie kan ingrijpen als de actievoerders geen gehoor geven aan de vordering om te vertrekken, aldus de gemeente. Actievoeren is wel toegestaan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Als de A12 dicht is, dan wordt automobilisten geadviseerd de stad te bereiken of te verlaten via de Victory Boogie Woogietunnel/Rotterdamsebaan of via de Sytwendetunnels/Noordelijke Randweg (N14).

 


Door: ANP/Redactie Dagblad 070