Koninklijk lintje voor neuroloog Jelis Boiten van HMC

31 January 2023, 13:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HMC

Op de dag dat vasculair neuroloog Jelis Boiten afscheid nam vanwege zijn pensioen, opende hij de nieuwe Neuro Care Unit in HMC Westeinde én kreeg hij een Koninklijke onderscheiding.

Met vasculaire neurologie worden alle aandoeningen bedoeld die samenhangen met het vaatstelsel binnen het centrale zenuwstelsel. De meest voorkomende aandoening is een beroerte. Maar er zijn ook zeldzamere ziekten waarbij de vaten in de hersenen of het ruggenmerg zijn aangetast.

Boiten werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester Roland van Kessel van Cranendonck, de gemeente waar Boiten woont, die speciaal voor de gelegenheid naar Den Hag was gekomen. De neuroloog ontving het lintje onder meer voor zijn bijzondere werkzaamheden voor patiënten met een herseninfarct of een hersenbloeding. “Het was een grote verrassing,” vertelde Boiten. "Ik heb er nooit aan gedacht om een lintje te mogen ontvangen. De onderscheiding is voor mij een kroon op mijn werk.”

Neuro Care Unit

Boiten stond aan de basis van het neurovasculair centrum van HMC, één van de grootste behandelcentra in Nederland. In het bijzijn van specialisten, verpleegkundigen en de raad van bestuur van HMC opende Boiten op zijn laatste werkdag de nieuwe Neuro Care Unit in HMC Westeinde. “Het Neurovasculair Centrum van HMC is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootsten van Nederland. Deze nieuwe Neuro Care Unit past daar helemaal bij: een mooie nieuwe ruimte met de meest innovatieve technieken: alles is up-to-date.”

In 2006 richtten Boiten en zijn collega’s een Stroke Unit op voor patiënten met een beroerte. “Er stonden vier bedden. Later breidden we deze uit naar de Neuro Care Unit: er kwamen vanaf dat moment niet alleen patiënten te liggen na een beroerte, maar ook patiënten met andere neurologische aandoeningen met een acuut karakter. Waar de patiënten voorheen in verschillende kamers lagen, verspreid over de afdeling, werkten we afgelopen jaar aan een centrale plek, zodat de verpleegkundigen goed overzicht hebben over de patiënten die aan de monitor liggen. De nieuwe unit telt acht bedden en twee reservebedden. Ik ben heel trots op wat we met elkaar hebben bereikt.”