Landré en Mulder nieuwe directie van Stroom Den Haag

26 April 2021, 12:32 uur
Den Haag & Regio
mainImage
fotografie: Mylène Siegers
fotografie: Mylène Siegers

Stroom Den Haag, centrum voor beeldende kunst, kiest met een tweekoppige directie voor een nieuwe richting en heeft Alexandra Landré als artistiek directeur en Bas Mulder als zakelijk directeur benoemd. Zij zullen vanaf 1 mei 2021 het kunstcentrum, dat vorig jaar haar 30-jarig jubileum vierde, met hun expertise en ervaring verder leiden.

Na een bewogen jaar waarin Stroom afscheid nam van directeur Arno van Roosmalen blikt voorzitter Sharon Gesthuizen vooruit: “Het bestuur is enthousiast over het nieuwe directieteam van Stroom. De beide directeuren hebben, elk op hun eigen terrein, een schat aan ervaring. Hun expertises zijn zeer complementair en sluiten aan bij de taken die Stroom moet uitvoeren; het bestuur verwacht dan ook dat zij elkaar in veel opzichten zullen aanvullen. Alexandra Landré is de aangewezen persoon om een samenhangend en inspirerend beleid voor de toekomst te formuleren en Bas Mulder zorgt voor de zakelijke continuïteit. Met het duo komt een flinke dosis nieuwe inspiratie binnen, die de uitvoering van Strooms opdracht zal versterken en daarmee extra waarde brengt voor het (Haagse) beeldende kunstenveld.”

Alexandra Landré kijkt uit naar de versterking van de relatie met het Haagse veld. “In de afgelopen 30 jaar heeft Stroom een buitengewone positie weten te verkrijgen, lokaal, nationaal en internationaal. Met name de aandacht voor de relatie van kunst en maatschappij resoneren met mijn eigen professionele overtuigingen. Juist deze insteek vraagt om een instelling die courage heeft om positie in te nemen, dienstbaar is aan de behoeften van de kunsten en het publiek, en inspirerende ontmoetingen weet te faciliteren voor een grote verscheidenheid aan stemmen.”

Landré ziet in de grote diversiteit van programma en taken bij Stroom, en de sterke relatie met de lokale gemeenschap vooral aanknopingspunten voor hedendaagse kunstpraktijken met een kritische reflectie op de wereld waarin wij leven. “De balans vinden tussen inhoudelijke thema's en ethische vragen en de aandacht voor kaders en voorwaarden, is een expertise die Stroom al in huis heeft. Interdisciplinariteit, meerstemmigheid of translokaal werken zijn voorbeelden hiervan en staan ook centraal in mijn artistieke visie en werkwijze. Het biedt ruimte voor samenwerking, nieuwe verbindingen, andere verhalen en daardoor het creëren van vernieuwende culturele waarde. Ik kijk er naar uit om samen met het team een nieuw hoofdstuk aan Strooms rijke historie te kunnen toevoegen.”

Ook Bas Mulder, de nieuwe zakelijk directeur, verheugt zich op de samenwerking. Hij is al langere tijd verbonden aan het kunstcentrum: "Ik zal me in de toekomst nog nadrukkelijker met de financiële en organisatorische randvoorwaarden bezig houden. Stroom heeft een veelzijdig takenpakket op het gebied van beeldende kunst in Den Haag. Met Kunst in de Openbare Ruimte, het voorwaardenscheppend beleid voor Haagse kunstenaars, en een presentatiefunctie met (inter)nationale allure, kunnen we een grote stimulerende rol spelen, in deze stad en daarbuiten.”

Alexandra Landré is kunsthistorica en curator gespecialiseerd in hedendaagse beeldende kunst. Zij was bij een groot aantal nationale en internationale culturele projecten betrokken, met daarbij bijzondere aandacht voor innovatieve vormen van co-creatie en publieksparticipatie. Tot 2020 was zij artistiek directeur van Kunstvereniging Diepenheim met spraakmakende projecten waaronder Disconnection (2019/20), Between Grace and Fury met Matea Bakula (2018), en Yes & No met Lucas Lenglet (2016). Internationaal heeft ze samengewerkt met o.a. Synch Festival, Athene (GR), Kunsthalle Muenster (DE) en Kunsthalle Wien (A). Daarnaast heeft Landré uitgebreide expertise op het gebied van talentontwikkeling en onderzoek. De laatste jaren was ze als docent critical inquiry verbonden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Momenteel is Landré als adviseur verbonden aan verschillende organisaties, waaronder de Cultuurraad Eindhoven, gemeente Alkmaar en CBK Rotterdam.