Landsadvocaat Pels Rijcken grijpt in na fraude

27 October 2021, 20:07 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het befaamde Haagse advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken stopt met het notariaat en gaat zich volledig richten op de advocatuur. Ook komt er een raad van commissarissen waarin alleen externe toezichthouders zitting krijgen.

Directe aanleiding vormt een grootschalige fraude door notaris Frank Oranje van Pels Rijcken die in september 2020 aan het licht kwam. “De fraude werd weliswaar gepleegd door één notaris zonder dat daar andere kantoorgenoten bij betrokken waren, maar het is een feit dat er ruim 18 jaar kon worden gefraudeerd en er geen alarmbellen zijn afgegaan bij ons kantoor”, schrijf Pels Rijcken in een verklaring. “De notaris was tevens onze bestuursvoorzitter wat de zaak extra pijnlijk maakt.”

Frank Oranje pleegde in 2020 zelfmoord. Hij bleek over een periode van 18 jaar in totaal 11,5 miljoen euro te hebben verduisterd.

“We zijn nu ruim een jaar verder en de fraudezaak als ook de hele nasleep daarvan heeft diepe sporen getrokken. Terugkijkend was onze focus teveel gericht op het bieden van excellente dienstverlening en veel minder op aspecten als risk, compliance en een cultuur van tegenspraak”, zegt bestuursvoorzitter Sandra van Heukelom-Verhage. 

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn is sinds de oprichting in 1969 landsadvocaat. Op het kantoor naast Den Haag Centraal werken in totaal bijna 300 mensen.

Mensen die willen praten over zelfdoding kunnen terecht bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.