Literatuurmuseum maakt kans op Museumprijs en 100.000 euro

4 October 2021, 18:34 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Literatuurmuseum

Het Literatuurmuseum in Den Haag is één van de genomineerden voor de VriendenLoterij Museumprijs 2021.

Sinds 2007 wordt de Museumprijs van 100.000 euro jaarlijks uitgeloofd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Vorig jaar won Naturalis Biodiversity Center.

Het thema van de Museumprijs 2021 is ‘Digitaal verhaal’. De jury keek vooral naar musea die hun verhaal het effectiefst ondersteunen met digitale middelen en hoe digitale oplossingen de presentatie en het bezoek verrijken en versterken.

De jury beoordeelde alle musea die zich kandidaat stelden en maakte vervolgens een longlist van negen musea. Deze worden de komende weken door de juryleden bezocht.

Op basis van die bezoeken blijven er zo’n drie tot vijf musea over die uiteindelijk mogen gaan strijden om de prestigieuze prijs. In november 2021 mag het publiek een maand lang op deze musea stemmen.

Naast het Haagse museum zijn er nog acht andere kanshebbers: Museum van de Geest, Amsterdam Museum, Rijksmuseum, Kasteel Hoensbroek, Watersnoodmuseum, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave en het Tropenmuseum/Afrika Museum/Museum Volkenkunde.