Literatuurmuseum verhuist van Den Haag naar Utrecht

17 March 2023, 14:06 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum verhuist van Den Haag naar Utrecht. Vrijdag heeft het museum hiertoe de officiële papieren getekend. Het museum komt binnen enkele jaren in een markant gebouw aan de Oudegracht.

Het museum was al enige tijd op zoek naar een nieuw onderkomen en kon dit in Den Haag niet vinden. Daarom week het uit naar een andere stad. Het hoopt in hartje Utrecht dubbel zoveel bezoekers (200.000) te gaan trekken. Museumdirecteur Aad Meinderts ziet in een verhuizing naar Utrecht veel voordelen. Zo ligt de stad centraal in het land. Bovendien mag de Domstad zich sinds 2017 Unesco City of Literature noemen. Meinderts wil gaan samenwerken met andere musea, theaters, bibliotheken en culturele instellingen in de stad.

Ook "het pand waar je kunt dwalen tussen schrijvers en en verhalen", spreekt tot de verbeelding. In Magazijn De Zon zaten tot enkele jaren geleden de bibliotheek en een grote boekhandel. Het pand uit 1850 werd oorspronkelijk gebouwd voor warenhuis V&D. Het heeft opvallende details zoals een bijzonder trappenhuis en een lichtkoepel.

De begane grond wordt in de plannen openbaar toegankelijk. "De middeleeuwse straat en de werfkelders daaronder lenen zich perfect voor een literaire schatkamer waar hoogtepunten uit de collectie te vinden zijn", aldus de directeur. De vierde verdieping krijgt een daktuin die in de zomermaanden bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor poëzieavonden en vertelvoorstellingen met uitzicht op de Domtoren. Het museum wil een plek worden voor onderzoek, maar ook voor schrijvers, kunstenaars, politici, opiniemakers, wetenschappers en publiek om elkaar te ontmoeten en te praten over maatschappelijke thema’s.

Voor kinderen moet het een interactief museum worden om "spelenderwijs de kracht van literatuur te ontdekken". Het Literatuurmuseum hoopt in 2025 de deuren te kunnen openen, maar voor die tijd moet het gebouw worden gerenoveerd en gerestaureerd.

 


Door: ANP