Margriet Schavemaker nieuwe directeur Kunstmuseum Den Haag

27 February 2024, 13:26 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Anne Claire de Breij

Margriet Schavemaker wordt per 1 juni 2024 algemeen directeur van Kunstmuseum Den Haag, Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis.

Zij volgt Benno Tempel op, die eind vorig jaar als directeur aantrad bij het Kröller-Müller Museum. Momenteel is Schavemaker artistiek directeur van het Amsterdam Museum en is ze als bijzonder hoogleraar ‘Media en Kunst in de Museale Praktijk’ verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor werkte ze jarenlang onder meer als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties en Curator bij Stedelijk Museum Amsterdam.

Schavemaker noemt het Kunstmuseum Den Haag "een van de meest iconische musea voor moderne en hedendaagse kunst in de wereld". "Ik wil voortbouwen op de signatuur van het museum waar je kunt genieten van het weergaloze gebouw, de veelzijdige topcollecties en aansprekende tentoonstellingen van grote namen als Paula Rego, Hilma Af Klint en Nicole Eisenman. Tegelijkertijd wil ik samen met het team onderzoeken hoe het Kunstmuseum, Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis kunnen uitgroeien tot toegankelijke en verbindende plekken van reflectie en verdieping op onderwerpen die vandaag de dag spelen in onze maatschappij."