Maximaal bedrag giften in bijstand in Den Haag verhoogd naar €1.800

23 May 2024, 07:52 uur
Den Haag & Regio
mainImage
gemeente den haag

Het bedrag dat mensen in de bijstand als gift mogen ontvangen, is in Den Haag verhoogd naar 1.800 per jaar. Fractievoorzitter Janneke Holman van de PvdA in de gemeenteraad diende daarvoor bij de begrotingsbehandeling in december vorig jaar een voorstel in.

"Laten we als gemeente vrijgevigheid en solidariteit van mensen niet in de weg staan en de grens voor zowel alleenstaanden als samenwonenden omhoog trekken,” zei Holman daarover destijds.

Giften in de bijstand kunnen van alles zijn: een tas boodschappen van de buurvrouw, geld van familie om een dagje weg te kunnen of een cadeaubon voor een vrijwilligersklus. "De bijstand is voor veel mensen te laag om van rond te komen", zegt Holman. "Daarom kunnen zulke giften net voor wat ademruimte zorgen." Tot voorheen mochten alleenstaanden 1.200 aan giften ontvangen en samenwonenden 1.700. Nu is dit bedrag, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024, verhoogd naar 1.800 voor iedereen. 

“Het is een belangrijke, maar ook een kleine stap", aldus Holman. "Als we mensen in armoede echt willen helpen, dan moet de bijstand en het minimumloon omhoog. Helaas lezen we hier in het coalitieakkoord van het aanstaande kabinet niets over. Gelukkig zie ik dat onze Tweede Kamerleden hiervoor blijven strijden.”