Megagroot kunstwerk op gevel Grote Markt in Den Haag

14 May 2024, 09:23 uur
Den Haag & Regio
mainImage
SOGOshow

Het Haagse kunstenaarsduo SOGOshow, oftewel Sophia den Breems en Gordon Meuleman, heeft de afgelopen weken een megagroot kunstwerk aangebracht op de gevel boven café-restaurant Zèta op de Grote Markt in Den Haag.

Het duo werkte drie jaar aan de voorbereiding van het kunstwerk. "Het voelt nog steeds volkomen onwerkelijk", zegt Sophia den Breems. "Na ruim drie jaar sinds de eerste gesprekken over dit project hebben we eindelijk een van de meest iconische muren van de binnenstad van Den Haag geschilderd. Een muur waar we al meer dan twintig jaar naar keken. We zijn allebei eigenlijk opgegroeid op de Grote Markt en hebben daar zoveel herinneringen." Sophia noemt het "een van onze zwaarste klussen tot nu toe, maar zo de moeite waard".

Dat beaamt Gordon Meuleman: "Dit is zo'n mijlpaal voor ons. De Grote Markt is de voortuin van ons leven ongeveer. We zijn beiden daar al te vinden vanaf net geen kind meer. Er liggen zo veel herinneringen, tranen van geluk en liefdesverdriet en alles daartussen."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: SOGOshow.

Birds at Z

De schildering werd gemaakt bij warm weer, wat het verven soms lastig maakte. De kunstenaars kregen volledige creatieve vrijheid van de horecazaak. "Wij zijn zo trots dat dit geen ‘commerciële muur’ hoefde te zijn, maar een geschenk van de Grote Markt en SOGO aan onze stad mocht worden. Normaal gesproken geven we onze muren geen titel, maar voor deze maken we een uitzondering: 'Birds at Z'. Deze vogels houden ervan om naar jou te kijken. En als je goed luistert, hoor je na de laatste borrel de zee. Terwijl jij samen met je nieuwe vrienden grote avonturen beleeft, blijven deze vogels hier. Wachtend op je volgende bezoek."