Minder geld voor schoolspullen voor kinderen in armoede

6 June 2023, 17:17 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Pixabay (Archieffoto)

Afgelopen weken viel bij duizenden gezinnen in Den Haag de brief over het aanvragen van de Schoolspullenpas op de mat. Met deze pas van Stichting Leergeld krijgen gezinnen in armoede een extraatje om schoolspullen te kopen: van een rugzak tot een rekenmachine tot gymkleding.

Tot verrassing van gemeenteraadslid Janneke Holman van de PvdA zijn de beschikbare vergoedingen dit jaar verlaagd. "Juist in deze tijden waarin alles duurder wordt en steeds meer gezinnen moeite hebben om rond te komen, is de Schoolspullenpas hard nodig. Daarom is het wrang dat de bedragen dit jaar lager zijn: voorheen kregen brugklassers 250 euro en oudere scholieren 150 euro, dit jaar is het verlaagd naar 200 en 100."

Holman trekt daarom aan de bel bij het college. "Ik wil weten wat hier aan de hand is, want de gemeente moet juist gezinnen in armoede steunen omdat zij het meeste in de knel zitten doordat de prijs van boodschappen en de energierekening de pan uit rijst." Holman wijst erop dat uit recent onderzoek van het NIBUD naar armoederegelingen in Den Haag opnieuw blijkt dat gezinnen met oudere kinderen de hulp van de gemeente het hardste nodig hebben. “Iedereen weet hoe belangrijk het is dat als je naar de brugklas gaat, je een goede rugzak hebt en schoolspullen zodat je goed mee kunt doen op school. In Den Haag moeten we er juist voor zorgen dat geen enkele jongere het gevoel heeft dat zij of hij aan de kant staat omdat er thuis geen geld is voor schoolspullen.”

Tekst gaat door onder foto.

Uitbreiding

Opvallend is ook dat er juist een roep was vanuit ouders en kinderen om de Schoolspullenpas uit te breiden of flexibeler in te zetten. Nu krijgen kinderen in armoede een Winterkledingpas en een Schoolspullenpas. Ouders en kinderen hoopten dat er ruimte zou komen voor een Zomerpas. “Soms is er ook dat extra beetje geld nodig om sandelen, een korte broek of een badpak voor de zomer te kunnen kopen, maar dat valt nu buiten de regeling. Ik wil weten wat de wethouder met deze oproep van ouders en kinderen heeft gedaan”, zegt Holman die schriftelijke vragen heeft gesteld aan het college.