MKB Den Haag geeft boodschap af: 'Tijd voor duidelijkheid'

5 October 2021, 08:10 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Eerder sprak burgemeester Jan van Zanen zijn waardering uit voor horeca-ondernemer John Prins.

Als het aan de ondernemers in Den Haag en omstreken ligt, moet er per omgaande een nieuw kabinet aan de slag. Per gisteren, liefst. Het is tijd voor duidelijkheid. Dit is de belangrijkste conclusie van het zogenaamde Miljoenenontbijt van het MKB Den Haag. 

Ook burgemeester Jan van Zanen, wethouder Economische Zaken Saskia Bruines en Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, hamerden op de noodzaak van slagvaardigheid in de landelijke politiek. Een belangrijk en eensluidend statement tijdens het traditionele Miljoenenontbijt van MKB Den Haag, de gemeente Den Haag en werkgeversorganisatie VNO-NCW-West.

Het Miljoenenontbijt vindt traditioneel plaats op de woensdagochtend na Prinsjesdag. Het event startte met een informeel ontbijt in het Scheveningse Kurhaus. De fysieke ontmoeting scoort hoog als reden om in de vroege ochtend naar het Kurhaus te komen. Dat betekent netwerken, informatie krijgen en weer eens met elkaar in goed gesprek of discussie gaan.

Van coronazorgen tot pollers
Burgemeester Jan van Zanen opende het Miljoenenontbijt en spreekt zijn waardering en support uit voor ondernemers in Den Haag. Hij begrijpt hun zorgen goed. Ook heeft hij Den Haag inmiddels goed leren kennen, van coronazorgen tot ‘pollers’; de burgemeester heeft het allemaal op zijn netvlies. De burgemeester moedigt de ondernemers aan initiatief te blijven tonen. “Samen zorgen we voor herstel”, aldus Van Zanen. “Mensen spreken me hier aan op straat, dat vind ik heel prettig.”

De titel van dit ontbijt, “Ondernemers op de troon”, noemde hij zeer toepasselijk, want ondernemers - klein, middelgroot en groot - spelen een cruciale rol na de coronacrisis. Achter de titel voor deze editie van het Miljoenenontbijt, schuilt het leed voor de ondernemers: “Er moeten meerjarenplannen worden gemaakt, grote investeringen worden gepland, we hebben echt snel een nieuw kabinet nodig”, aldus van Zanen. Hij stelde de ondernemers gerust met de opmerking dat ze op continuïteit in de steun van de gemeente mogen rekenen, ook ná de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Tijd voor vernieuwing
VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen is dankbaar voor de generieke steun die ondernemers tijdens de verschillende coronagolven hebben gekregen van het kabinet. “Maar individueel is er veel leed, en ik baal ervan dat dat niet te voorkomen is. Wel ligt er een afspraak dat als er nieuwe beperkingen worden opgelegd, er weer steun komt voor de ondernemers.”

Thijssen is optimistisch over het economisch herstel overal in het land. Nederland krabbelt razendsnel weer op, maar er is een tekort aan grondstoffen, materiaal, personeel. Dat is een groot probleem, net als het stikstofprobleem, waardoor er nauwelijks kan worden gebouwd. Terwijl er wordt geschreeuwd om honderdduizenden woningen. In de landelijke politiek gebeurt nagenoeg niets meer.

Er ligt een Miljoenennota van een demissionair kabinet, maar voor het stikstofbeleid staat er helemaal niets in, concludeert Thijssen. “En dat houdt alles op slot. Ik ben best blij met de plannen, maar we hebben nu een nieuw kabinet nodig, dat van aanpakken weet en ruimte biedt voor vernieuwing. Ons recept voor het vinden van oplossingen voor de grote vraagstukken werkt niet meer.”

Ruimte voor talent
Wethouder Economie, Internationalisering en Dienstverlening Saskia Bruines spoort de zaal aan om jonge mbo’ers een stageplek aan te bieden. Ook erkent ze de zorgen van ondernemers omtrent de personeelstekorten, met name in de horeca. Voor het oplossen van het hoogste percentage werklozen in de stad van heel Nederland stelt ze voor om méér te selecteren op motivatie dan op “allerlei papiertjes”.

“Er is veel te veel bureaucratie”, stelt de wethouder. “Ook op het gemeentehuis. We hebben anderhalf jaar lang ons best gedaan, voor alle ondernemers. En met de bezoekerseconomie heeft dat toch wat vruchten afgeworpen.”

Met betrekking tot herstel is er positief nieuws; Saskia Bruines geeft aan dat de verruiming van de terrassen ook in de winter mogelijk is. Met vergunning. “Ondernemers hebben de tijd en ruimte nodig om hun omzetten goed te maken”, aldus Bruines.

De winnaar van de Haagse wedstrijd ‘Prinsjesdagrede’ was een speech over vertrouwen. Acteur bij het Nationale Theater Mark Rietman droeg hem voor tijdens het Miljoenenontbijt. ‘Samen’ was het afgelopen jaar ver te zoeken: “We waren alleen samen in de narigheid. We moeten het vertrouwen weer aanwakkeren, heb vertrouwen in elkaar. Vertrouwen maakt afhankelijk en kwetsbaar, maar blijf vertrouwen. En onthoud: vertrouwen moet je onderhouden.”