Museum de Gevangenpoort 's nachts open voor spannende pubquiz

11 May 2024, 10:25 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

Altijd al eens het Rijksmuseum de Gevangenpoort in Den Haag in het duister willen bezoeken? Dit jaar gaat de eeuwenoude gevangenis vier avonden open met een programma vol spannende verhalen en een pubquiz.

De Gevangenpoort heeft een duister verleden van ellende en wanhoop. Hier wilde je niet vastzitten, wachtend op een 'ondervraging' door de beul. Ondanks de dikke muren en dubbele tralies zijn er dan ook de nodige gevangenen uit de Gevangenpoort ontsnapt.

Ooit was dit de hoofdpoort van het kasteel van de Graven van Holland, beter bekend als het Binnenhof. In de 15e eeuw werd de middeleeuwse poort de belangrijkste gevangenis van het machtige Hof van Holland. De poort werd uitgebreid met Gajolen (de cellen) en een Gerechtsgebouw. Verdachten werden in de donkere Gajolen opgesloten. Hier moesten ze wachten op hun ondervraging en berechting. In de Pijnkelder konden ze tot een bekentenis worden gebracht. De straf werd meteen voltrokken, als het kon met veel publiek.

Sinds 1882 is de Gevangenpoort aan het Buitenhof een rijksmuseum met de nationale collectie martel- en strafwerktuigen. Het museum vertelt het verhaal van misdaad en straf van de 15e tot de 19e eeuw. Vier eeuwen opsluiten, verhoren en straffen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: PR.

Pubquiz

Over sluwe gevangenen en spectaculaire ontsnappingen hoor je tijdens de speciale rondleiding 'Nachtbraken in de Poort' door het middeleeuwse cellencomplex. Na afloop doe je de Gevangenpoort Pubquiz waarin je kennis van misdaad en straf door de eeuwen heen wordt getest.

De avond- en nachtopenstellingen zijn op 16 en 30 mei en op 7 en 21 november. Je kan dan kiezen uit verschillende aanvangstijden. Van 18.30 tot 22.30 is er elk uur een rondleiding. Die van 20.30 uur is als enige Engelstalig. Kaarten zijn te koop op de website van het museum.