Nationale Minderhedenbankje onthuld in Haagse Bos

17 January 2024, 16:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Dqfn13 (CC BY-SA 4.0)

Komende donderdag vindt de officiële onthulling plaats van een bijzonder bankje op de Walther Boerweide in het Haagse Bos.

Het bankje is een cadeau van de Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden (HCNM), als onderdeel van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Tijdens de ceremonie zullen de Commissaris, Kairat Abdrakhmanov, en de Haagse burgemeester Jan Van Zanen het woord nemen en het bankje onthullen. De bijeenkomst start om 14.30 en duurt tot 15.30 uur.

De HCNM is al 30 jaar gevestigd in Den Haag en wil met dit bankje haar dank en waardering betuigen aan de gemeente Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de gastvrijheid en ondersteuning.

De organisatie ontstond in 1993 nadat de internationale gemeenschap het niet kon voorkomen dat spanningen tussen verschillende etnische groepen in Joegoslavië leidden tot een bloedig conflict. De Nederlandse oud-politicus Max van der Stoel werd de eerste Hoge Commissaris. De organisatie streeft ernaar bewustzijn te creëren over de positie van minderheden in samenlevingen en spanningen tussen verschillende groeperingen te voorkomen.