Niet schrikken: Japanse Tuin in Den Haag gaat moderniseren

18 April 2024, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De meest geliefde tuin van Den Haag, de Japanse Tuin, gaat 27 april weer open. Geniet van de lente: heldergroen mos, roze sierkersen, blauwe heesters. Hou je smartphone paraat, scan de QR-codes en leer de geheimen en symboliek van de tuin kennen. Deze eeuwenoude Haagse parel gaat met zijn tijd mee.

Terwijl het lentezonnetje door de sierkersen schijnt, hoor je de vele vogels van Landgoed Clingendael zingen. Struinend langs oranje, paarse en roze azalea’s, meerkleurige rododendrons en veertig soorten mos, slinger je vanaf het rode bruggetje met de bloeiende blauwe regen richting het kaarsrechte eikenlaantje. In de Japanse Tuin waan je je in een andere wereld: een oase van rust en schoonheid in onze eigen drukke stad.

In de Japanse Tuin waan je je in een andere wereld. De groene must see is natuurlijk een geweldige fotogeniek park met een grote aantrekkingskracht. “Bezoekers maken graag foto’s, maar de Japanse Tuin is zoveel meer dan een mooie Instagram-spot en Facebook-post. De historie is rijk, de symboliek talrijk. Er valt ongelooflijk veel over de tuin te vertellen. Die verhalen willen we de bezoekers graag meegeven”, vertelt groenbeheerder Maarten.

Daarom gaat de eeuwenoude tuin moderniseren. Op verschillende plekken in de Japanse Tuin komen langs de paden paaltjes met QR-codes. Als je die met je smartphone scant, verschijnt een korte video met achtergrondinformatie. “Met de filmpjes willen mensen verdieping en informatie meegeven”, zegt Maarten.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Freule Daisy

Bij de ingang komt een QR-code met een video waarin beknopt de ontstaansgeschiedenis van de tuin wordt verteld. De tuin is tussen 1903 en 1913 aangelegd door barones Daisy van Brienen, eigenaresse van Landgoed Clingendael. Ze deed dat met tuinornamenten die zij van haar reizen in Japan meenam. In haar privétuin mochten alleen genodigden komen. Pas sinds de jaren ’60 zijn bezoekers welkom. 

Enkele bijzondere items in de tuin krijgen extra toelichting, zoals de orthostat (een mysterieuze zuil), het paviljoen en de gunbai gata, een bijzondere lantaarn waarin een oorlogswaaier (gunbai) is te zien. De waaier werd gebruikt door Japanse veldheren om hun troepen te instrueren. “De Japanse Tuin barst van de symboliek en geheimen. Als je die niet kent, loop je er zo aan voorbij. Je ziet niet alles wat er is. Met de video’s lichten we een tipje van de sluier op”, zegt Maarten.

In 2023 ontving de tuin in het voorjaar in zes weken ruim 140.000 bezoekers en in het najaar in twee weken ruim 21.000 bezoekers. “Wat mij betreft is het met voorsprong het allermooiste stukje Den Haag, zo fragiel en kwetsbaar met bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud”, aldus Maarten.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Next level

Het onderhoud van de tuin is in handen van een tuinman en een groep vrijwilligers. Volgens Maarten is het een ‘liefdevolle monnikenklus’. “Veel aandacht gaat uit naar de groei van bomen. Met bamboesteunen of touwtjes ondersteunen we oude takken of zorgen we dat ze in bepaalde vorm groeien. Op die manier ontstaan terrassen in de esdoorn en groeit de blauwe regen horizontaal over het water.”

De Japanse Tuin is in allerlei opzichten next level. Het is niet alleen de oudste en grootste Japanse Tuin van ons land, het werd in 2001 ook nog eens een Rijksmonument. “Voor Nederland is de tuin uniek. Qua historische waarde, schoonheid en kwaliteit binnen Nederland, dan wel Europa, kent onze  Japanse Tuin geen gelijken. We zijn trots dat we de tuin op z’n mooist met het publiek kunnen delen."

Omdat de Japanse Tuin heel kwetsbaar is, zijn er een paar regels om haar te beschermen: Niet toegestaan zijn: honden, buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen zoals een scootmobiel. Heb je een rolstoel? Er is een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin. Zijn er veel bezoekers? Dan moet je soms even wachten voor je de tuin in mag. Bij slecht weer, bijvoorbeeld tijdens harde regenval, kan de tuin tijdelijk worden gesloten. De Japanse Tuin is van zaterdag 27 april tot en met zondag 9 juni open van 10.00 tot 20.00 uur.


Door: www.hethaagsegroen.nl