Nieuw boekje over Blauwe Tram Leiden-Den Haag-Scheveningen

13 May 2024, 10:53 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de elektrische Blauwe Tram van de NZH ging rijden tussen Leiden, Den Haag en Scheveningen. Voor Stichting De Nieuwe Blauwe Tram aanleiding om deel 8 van zijn boekenreeks te wijden aan de historie van de twee 'oerlijnen' van De Blauwe Tram, de tramlijnen Leiden-Den Haag en de lokaaldienst Voorburg-Scheveningen.

De geschiedenis van beide lijnen gaat terug tot 1879, wanneer de stoomtram van Den Haag naar Scheveningen in dienst komt. Enkele jaren later volgt de stoomtramlijn van Leiden naar Den Haag. Rond 1924 komen beide lijnen in exploitatie bij de NZH, die ze moderniseert en elektrificeert en de voor die tijd zeer moderne blauw-grijs geschilderde Boedapester-trams in dienst stelt. Bij het grote publiek staat de tramverbinding hierdoor al snel bekend als de Blauwe Tram. De tram Leiden – Den Haag rijdt tot november 1961 en is hiermee helaas ook de laatste elektrische tramlijn van de NZH. Het bedrijf gaat hierna verder als busbedrijf.

Deel 8 'De lijn Leiden – Den Haag en de lokaaldienst Voorburg – Scheveningen' vertelt op 96 pagina's en met circa 150 afbeeldingen de historie van beide tramlijnen, die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van de noordwestelijke Randstad. Een groot deel van het boekje bestaat uit een 'kleurrijke' reis per tram van Leiden naar Scheveningen met circa 75 kleurenfoto's van de Blauwe Tram, waarvan een groot deel nog niet eerder is gepubliceerd.