Dagblad070 | Nieuwe Bediencentrale op Scheveningen
mainImage

Nieuwe Bediencentrale op Scheveningen

14 oktober 2021, 15:18 uur
Den Haag & Regio

De bediencentrale aan de haven van Scheveningen wordt vervangen. In december wordt begonnen met de bouw van de tijdelijke huisvesting voor de scheepvaartbegeleiding.

In het voorjaar 2022 wordt de bestaande bediencentrale gesloopt. De ingebruikname van de nieuwe centrale staat gepland voor eind 2023.

In het nieuwe gebouw komt de begeleiding van de scheepvaart, plus de bewaking en bediening voor de tunnels, bruggen en pollers in Den Haag. Het bestaande gebouw aan het Adriaan Maasplein is verouderd en heeft te weinig ruimte voor alle functies.

Omdat uitbreiding niet mogelijk is, komt er een nieuw gebouw voor in de plaats. Daarin komt ook de bediening en bewaking van de nieuwe Victory Boogie Woogietunnel. Voor de nieuwbouw heeft de gemeenteraad een voorlopig ontwerp vastgesteld. De kosten worden geraamd op ruim 14,6 miljoen euro.

De nieuwe bediencentrale komt op de plek waar nu de oude bediencentrale staat, aan het einde van de Scheveningse boulevard en aan de haven. De vormgeving van het nieuwe gebouw doet denken aan het stuurhuis van zeeschepen. Vanaf de bovenste verdieping van het gebouw is er een goed en vrij uitzicht over zee. Dat is belangrijk om scheepvaartverkeer te kunnen begeleiden.

Ook aan de oud-vissers is gedacht. In het nieuwe gebouw op de begane grond komt een ruimte waar zij kunnen samenkomen. Net als in de bestaande bediencentrale.