mainImage

NOS Journaal in makkelijke taal op lokale tv Den Haag

25 mei 2022, 16:47 uur
Den Haag & Regio

Vanaf deze week is het 'NOS Nieuws van de Week' dagelijks meerdere keren te zien op het televisiekanaal van de lokale omroep Den Haag FM. Het gaat om een experiment waarbij de omroep het wekelijkse journaal in makkelijke taal een maand lang gaat uitzenden. Tot nu toe was het 'NOS Nieuws van de Week' alleen online te zien.

'NOS Nieuws van de Week' wordt veel gebruikt door docenten die taallessen geven. In de klas kunnen de mensen de journaals bekijken en bespreken. Voor de NOS was dit meteen een goede manier van feedback ontvangen om de journaals verder te kunnen verbeteren.

“Het is een interessante en enerverende zoektocht hoe het 'Nieuws van de Week' voor de doelgroep het beste tot zijn recht komt", zegt Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws. "De vorm hebben we inmiddels goed in de vingers, het is nu nog een uitdaging hoe we de doelgroep nog beter kunnen bereiken. We zijn blij dat we hierin met de lokale omroep van Den Haag kunnen samenwerken.”

Makkelijke taal

In november begon de NOS met het publiceren van het 'NOS Nieuws van de Week', een wekelijks journaal in makkelijke taal. In Nederland hebben bijna 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen is dit journaal bedoeld. In elke aflevering komen drie nieuwsonderwerpen aan bod die worden verteld in makkelijke taal. Ook houden de makers rekening met de toon, het tempo, het gebruik van video’s en de vormgeving.


Foto: NOS