Officiële opening in ere herstelde Hemsterhuisbrug

11 May 2024, 10:21 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Komende dinsdag 14 mei opent wethouder Robert Barker van Buitenruimte de monumentale Hemsterhuisbrug die de Veenkade en de Noordwal met elkaar verbindt in de Haagse binnenstad. Iedereen is welkom. Bij de opening gaat deze brug voor het eerst sinds de jaren '60 weer draaien.

De monumentale gietijzeren brug komt uit 1885 en moest gerenoveerd worden. Het is een van de weinige overgebleven bruggen van de Haagse firma Enthoven. Het restaureren van de Hemsterhuisbrug was een hele klus. De gemeente heeft met verschillende partijen samengewerkt, tot een staalgieterij in het Spaanse Bilbao aan toe. Barker: "Met dit project brengen we de monumentale brug weer tot leven. De brug kan weer draaien en is in ere hersteld. Zo zijn we een stukje historie rijker."

Tijdens de opening dinsdag om 16.30 uur wordt teruggeblikt op dit bijzondere project. Wethouder Barker opent de brug voor een historisch schip, in het bijzijn van verschillende initiatiefnemers. Na het draaien van de brug vaart het schip door de gracht en mogen aanwezigen het schip betreden.

De Hemsterhuisbrug is een brug met een verhaal. De brug is Haags industrieel erfgoed met een verhaal dat meer vertelt over de ontwikkelingen van de stad. Dit verhaal is terug te lezen in een speciaal gemaakt boekje in samenwerking met Koos Havelaar. Hij is voorzitter van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) en één van de initiatiefnemers voor het in ere herstellen van de brug. Tijdens de opening overhandigt wethouder Barker de eerste exemplaren aan de initiatiefnemers.