OM: Van Doorn niet meer verdacht van moordplan Rutte

29 September 2021, 18:06 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn, die afgelopen zondag werd aangehouden door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, is niet langer verdachte. Het OM had hem maandag na verhoor al vrijgelaten.

De beveiligers hielden de polticus aan omdat hij zich naar hun inschatting verdacht gedroeg in de nabijheid van demissionair premier Mark Rutte. In het belang van diens veiligheid besloten ze Van Doorn onmiddellijk aan te houden.

De 55-jarige politicus werd vervolgens in verzekering gesteld en dertig uur vastgehouden, met als verdenking: ‘poging inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden’.

Uit het daarop volgende onderzoek van politie en Openbaar Ministerie (OM) kwam niets voren dat de aanvankelijke verdenking ondersteunde. Van Doorn is onschuldig aan het ten laste gelegde. Het OM heeft de zaak tegen hem inmiddels geseponeerd.

Van Doorn laat weten bericht te hebben ontvangen dat zijn zaak formeel is geseponeerd. "Ik ben dus nu ook geen verdachte meer. Nu inzet op klacht en schadevergoeding."

Oud PVV-er Van Doorn is sinds 2018 gemeenteraadslid in Den Haag namens de islamistische Partij van de Eenheid.