Ondernemers bang dat mensen Den Haag gaan mijden door blokkades

12 September 2023, 18:45 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Bijenkorf Den Haag

Ondernemers vrezen dat mensen Den Haag gaan mijden als klimaatactivisten blijven doorgaan met hun dagelijkse blokkades van snelweg A12 in de stad. Dat zegt Rogier Krabbendam, directeur public affairs bij ondernemersorganisatie VNO-NCW West.

"De snelweg is geen plek om te demonstreren", geeft hij aan. "Daarvoor zijn andere locaties geschikter, bijvoorbeeld het Malieveld."

Voor de vierde dag op rij hebben klimaatactivisten dinsdag tijdelijk het verkeer in Den Haag geblokkeerd. Ze gingen verspreid in groepjes op het asfalt zitten, zowel op de snelweg A12 als op een kruising. Krabbendam zegt te begrijpen dat de politie zich genoodzaakt ziet om in te grijpen.

In hoeverre ondernemers in de stad nu al schade hebben ondervonden van de blokkades, durft de bestuurder van de regionale ondernemersorganisatie niet te zeggen. Maar naarmate de acties voortduren wordt de kans volgens hem groter dat mensen daarom gaan afzien van plannen om Den Haag te bezoeken.

"Dat willen we natuurlijk niet. Zeker kleine ondernemers in het centrum niet", benadrukt Krabbendam. Het blokkeren van de snelweg zorgt er volgens hem ook voor dat bijvoorbeeld hulpdiensten en leveranciers moeilijker de stad in of uit kunnen.

De actievoerders eisen dat de overheid subsidies aan de fossiele industrie direct stopzet. Krabbendam wil daar inhoudelijk niet op ingaan. Daarover heeft de landelijke organisatie van VNO-NCW volgens hem eerder al genoeg gezegd.

"Van fossiele subsidies moeten we af. Daar zijn we het over eens. Maar we moeten dit wel op een verstandige manier doen", stelde VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen ruim een week geleden nog. "Het gaat immers om duizenden bedrijven die hier gebruik van maken, met als achterliggende reden dat producten die we allemaal elke dag gebruiken niet te duur worden."

 


Door: ANP