OP STAP IN DE STAD, nieuwe website ‘Buitenkunst Den Haag’

5 June 2021, 16:02 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Valerie Kuypers

De stad Den Haag bezit een rijke collectie kunstwerken in de openbare ruimte met honderden standbeelden, plaquettes, sculpturen en reliëfs. Informatie over al die werken is vanaf deze zomer te vinden op de website Buitenkunst Den Haag (www.bkdh.nl), een project van de gemeente in samenwerking met Stroom Den Haag. Alle data per kunstwerk zijn nu samen met informatie over betekenis en locatie online gebundeld en voor iedereen toegankelijk. Het is nu mogelijk om online lekker op stap te gaan in eigen stad of om de informatie als inspiratie te gebruiken voor een zomers uitje. Donderdag 3 juni waren cultuurwethouder Robert van Asten en Alexandra Landré, de nieuwe artistiek directeur van Stroom, de eersten die aan de hand van de nieuwe website een fietstocht gingen maken langs beelden in het centrum.

Gratis openluchtmuseum
De hoeveelheid en diversiteit van kunst in de openbare ruimte van Den Haag is overweldigend. De website biedt tekst en beeld over monumenten van historische figuren als Willem van Oranje, Thorbecke, en Drees Sr., maar natuurlijk ook over het opvallende standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt of het werk Frog with Umbrella van Karel Appel. De site is dé toegang tot alle informatie over kunst in de openbare ruimte in Den Haag, handig geordend op kunstenaar, tijdvak en soort kunstwerk. Ook is het mogelijk te zoeken op titel of via de plattegrond. Zo kan iedereen zien van wie dat beeld bij hem of haar om de hoek is. Met informatie in Nederlands en Engels is het een prachtige nieuwe ‘tool’ voor de bewoners van Den Haag, maar ook voor toeristen en online publiek.

Ontdek de kunst op straat in Den Haag
Of het nou gaat om Het Schillenpaard in de Schilderswijk of het Hemels Gewelf van James Turrell in Kijkduin, we hebben allemaal wel een kunstwerk dat ons dierbaar is of dat ons intrigeert. Met de nieuwe website is eenvoudig te achterhalen wie de kunstenaar is, en of er bijvoorbeeld nog meer beelden van hem/haar te vinden zijn in de stad.

Werk in uitvoering
Stroom Den Haag, verantwoordelijk voor de invulling van het gemeentelijk beleid op het gebied van kunst in de openbare ruimte, is gevraagd om de nieuwe website te beheren. We hebben ons eerst geconcentreerd op het centrum. Die staan momenteel op de site (ruim 170). De kunstwerken in de andere stadsdelen komen daar in de loop van de tijd bij. In totaal gaat het om meer dan 550 buitenbeelden verspreid over de stad. De website is zo een levend archief dat we graag samen met alle gebruikers zo informatief en up-to-date mogelijk willen houden. Een enkele keer is de naam van de kunstenaar, een exacte datering of titel bijvoorbeeld onbekend. Mochten gebruikers over meer informatie beschikken, dan kunnen zij dat melden via [email protected].

BUITENKUNST DEN HAAG / www.bkdh.nl