mainImage

Ophef over GeenStijl-columnist op kieslijst Haagse CDA

24 november 2021, 19:02 uur
Den Haag & Regio

Fractievoorzitter Mikal Tseggai van de PvdA in de Haagse gemeenteraad heeft met afschuw gereageerd op de selectie van Constanteyn Roelofs voor de concept-kandidatenlijst van het CDA. Roelofs staat voor die partij op de 23e plek van de kieslijst voor de gemeenteraadverkiezingen in maart volgend jaar.

Onder de schuilnaam Zentgraaff schreef Roelofs jarenlang voor de weblog GeenStijl. In een van zijn artikelen plaatste hij een foto van de toenmalige PvdA-kandidaatpolitici Janneke Holman en Mikal Tseggai. “Zou u ze doen?” schreef hij erbij. Daarmee sloot hij een stuk af over de kieslijst van de PvdA in 2018 die volgens hem niet divers genoeg zou zijn.

“Het stuk en de ranzige reacties raakten mij hard”, zegt Tseggai, nadat zij woensdag de naam van de columnist op de kieslijst zag staan. Dat de schrijver nu kandidaat is voor het CDA noemt zij “een mes in de rug van vrouwen die te maken hebben met seksisme en intimidatie”.

Constanteyn Roelofs (1989) studeerde Colonial & Global History in Leiden en kwam na een stage bij EW Magazine terecht in de journalistiek. Hij schreef onder meer voor Quote, 925, GeenStijl en was verantwoordelijk voor M&A, een vakblad voor fusie- en overnamespecialisten. Bij de presentatie van de CDA-kieslijst werd hij woensdag omschreven als 'vrijwilliger bij antiquariaat Colette & Co'.

Walgelijk

Kandidaatraadslid Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren steunt Tseggai. “Oh bah, die treurwilg. Ik hoop dat het CDA hem van de lijst haalt, maar wel bizar dat hij in eerste instantie een plek krijgt.” Ook de Haagse GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren is verontwaardigd door de keuze voor de voormalige GeenStijl-columnist. “Heel veel sterkte", zegt zij op Twitter tegen Tseggai. "Bel me als ik iets kan doen.” Gemeenteraadslid Isabel Bos van GroenLinks houdt het kort op: “Wat ontzettend walgelijk. Bah.” D66-kandidaatsraadslid Caroline Verduin noemt de keuze voor Roelofs "het CDA onwaardig".

De leden van het CDA Den Haag stellen op de ledenvergadering van 9 december de definitieve lijst vast.