Opnieuw rookvrije zone op strand Scheveningen

22 March 2024, 08:55 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft opnieuw een vrijwillige rookvrije zone ingesteld op het strand van Scheveningen. Het gaat om het stuk strand tussen de paviljoens Hart Beach en Fonk. Dit moet vervuiling van rondzwervende sigarettenpeuken voorkomen. Het stuk rookvrij strand werd donderdag geopend. Ook werd een bijzonder kunstwerk onthuld dat is gemaakt door TrashUre Hunt; een vis gemaakt van zwerfafval.

De opening van de vrijwillige rookvrije zone is de tweede fase van een deels rookvrij strand op Scheveningen. Deze volgt na de proefperiode van de laatste weken van het strandseizoen 2023. Toen deden Gemeente Den Haag en TrashUre Hunt de eerste ervaringen op met het stuk vrijwillig rookvrij strand.

Stadsdeeldirecteur Mendy van Veen is enthousiast over het initiatief. "Met het vrijwillig rookvrij strand geven wij bewoners en bezoekers de keuze voor een rookvrije strandbeleving. Dit is fijn voor gezinnen met kinderen, maar ook voor de mensen die hier komen om te sporten. Natuurlijk zijn peuken ook enorm schadelijk voor het milieu en de dieren. Ik ben ervan overtuigd dat er door dit initiatief minder sigarettenfilters op het strand en in de zee terechtkomen."

TrashUre Hunt komt ook in 2024 in actie tegen peukenafval. Elke laatste zaterdag van de maand gaan groepen vrijwilligers het strand op voor een beach clean-up.