Opnieuw topklinische status HagaZiekenhuis voor behandeling astma

25 November 2023, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HagaZiekenhuis

De afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis heeft opnieuw een topklinische erkenning gekregen voor de behandeling van ernstig astma. De topklinische erkenning is voor vier jaar verleend door de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).

Het HagaZiekenhuis was een van de eerste erkende kenniscentra voor de behandeling van ernstig astma. Het ziekenhuis onderscheidt zich volgens de STZ vooral op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, patiëntenparticipatie en innovatie. Ook speelt het een belangrijke rol binnen het regionale- en internationale netwerk.

Longarts Saar van Nederveen is trots op de (her)erkenning. “We hebben opnieuw kunnen aantonen dat we een STZ-erkenning verdienen. De criteria zijn aangescherpt, dus we zijn extra blij dat het is gelukt. We blijven ons ook de komende jaren weer hard inzetten om de best mogelijke zorg te geven aan patiënten met ernstig astma.”

Sinds 2008 geeft het HagaZiekenhuis patiënten met ernstig astma nieuwe geneesmiddelen, namelijk 'monoklonale antilichamen' of biologicals. Dit zijn biologische geneesmiddelen die de astma ontsteking tegengaan. Biologicals worden geproduceerd uit bacteriën, schimmels, dierlijke of plantaardige cellen. Bijzonder is dat patiënten van het HagaZiekenhuis een van deze biologicals thuis via een infuus krijgen toegediend. Het HagaZiekenhuis is wereldwijd het eerste ziekenhuis dat voor deze specifieke thuistoediening een behandelprotocol heeft ontwikkeld en geëvalueerd.