Oproep aan Haagse ouderen: 'neem een student in huis'

27 August 2021, 12:33 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Envato

In Den Haag huren circa 25.000 studenten een kamer. Hiervan zijn er velen overgeleverd aan eigenaren van kamerverhuurbedrijven. De vraag is groot en het aanbod klein, dus de prijs voor een kamer stijgt naar een belachelijk hoogniveau. Huisjesmelkers tieren welig op de overspannen woningmarkt.

Diverse media melden dat de toch al grote kamernood onder studenten alleen maar verder zal groeien. Men doet dit op basis van cijfers van kenniscentrum Kences, dat jaarlijks het aantal studentenhuizen bijhoudt. Afgelopen najaar was er een tekort aan woonruimte voor 22.000 studenten, bleek uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Kences-directeur Jolan de Bie verwacht dat het tekort in het studiejaar 2024-2025 zal oplopen tot zeker 50.000.

Het stadsbestuur en ook Hart voor Den Haag, willen meer onderwijsinstellingen naar Den Haag trekken om van Den Haag ook een kennisstad maken. De stad van internationale rechtsorde moet hierin groeien. De komst van studenten zorgt voor meer werkgelegenheid en is goed voor de horecasector.

“Bovendien geven studenten ook een jonge energieke beleving in een stad. Zeker als we ze ook huisvesten in wijken waar het minder gaat. Goede en vooral betaalbare (studenten)woningen zijn hierbij van cruciaal belang. Maar juist daar schort het dus aan”, aldus Hart voor Den Haag woordvoerder wonen William de Blok.

De komende jaren neemt het tekort aan studentenwoningen alleen maar toe. “Als we een studentenstad willen worden, moet er meer aandacht voor goede studentenhuisvesting komen. Nog te vaak vallen studenten ten prooi aan huisjesmelkers,” aldus De Blok die namens Hart voor Den Haag een initiatiefvoorstel indient waarbij bedrijven, onderwijsinstellingen, corporaties en de gemeente gezamenlijk afspraken moeten maken, die ervoor zorgen dat er voldoende én betaalbare huisvesting komt voor studenten. “Een Haagse Tafel Studentenwoningen.”

Daarnaast wil Hart voor Den Haag dat de campagne ‘neem een student in huis’ gelanceerd wordt. “Veel ouderen wonen alleen, soms in veel te grote huizen, hoe mooi is het als ze een student in huis kunnen nemen? Zo verdienen alleenstaanden er wat bij en hebben studenten een betaalbaar onderkomen”, aldus het raadslid

Er is een verhuurvrijstelling, met als doel het stimuleren van het aanbod van studentenkamers door hospita’s om zo het aanbod van studentenkamers te vergroten. “Verhuurders hoeven dankzij de vrijstelling minder belasting te betalen. Attendeer woningeigenaren met de voorlichtingscampagne op het feit dat er zo wat bijverdiend kan worden verdiend”, aldus De Blok, die stelt dat het in tijden van woningnood, zeker in de grote steden, aantrekkelijk kan zijn om studenten op deze manier aan woonruimte te helpen.