Organisatie Eritrees feest Rijswijk naar rechter om dwangsom €100.000

14 May 2024, 18:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Rijswijk
Huri Sahin.

 

De organisator van het Eritrees bevrijdingsfeest op 25 mei en het faciliterende evenementencentrum stappen naar de rechter om een dwangsom van de gemeente Rijswijk van 100.000 euro te voorkomen. Dat laat advocaat Bart-Jan Walraven namens de organisaties weten. De gemeente wil met de dwangsom voorkomen dat het feest doorgaat.

Reden dat de gemeente tot dit besluit kwam, is omdat het feest wordt gezien als een evenement met een erg hoog veiligheidsrisico. Eerdere Eritrese bijeenkomsten leidden tot rellen. Dit gebeurde in februari in Den Haag en tijdens het bevrijdingsfeest vorig jaar in Rijswijk, toen pro- en anti-regeringsgezinde Eritreeërs de confrontatie met elkaar zochten. Ook in het buitenland ontstonden rellen. Gezien die ervaringen schat Rijswijk het veiligheidsrisico bij het aanstaande feest met 700 tot 900 man in als "levensgroot", aldus burgemeester Huri Sahin eerder.

Volgens de organisator, de Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza gaat het niet om een evenement, maar om een bijeenkomst waarvoor de vrijheid van vergadering geldt. En dus zou de samenkomst via de wet beschermd worden en heeft de burgemeester geen grond voor een verbod, legt Walraven uit. Hij hoopt dat de rechtbank nog deze week via een voorlopige voorziening besluit dat er geen dwangsom kan worden opgelegd en het bevrijdingsfeest door kan gaan.