Dagblad070 | Politie Den Haag arresteert 14 leden Extinction Rebellion
mainImage

Politie Den Haag arresteert 14 leden Extinction Rebellion

15 september 2021, 18:59 uur
Den Haag & Regio

De politie in Den Haag heeft in de Theresiastraat veertien leden van de actiegroep Extinction Rebellion aangehouden. Ze deden mee aan een protestactie bij het Ministerie van Economische Zaken, waar ze een personeelsingang blokkeerden met zandzakken.

De actie was van tevoren niet aangekondigd bij de gemeente, maar de betogers kregen toestemming om tot 14.00 uur te blijven. Toen ze vervolgens weigerden te vertrekken, greep de politie in.

De activisten eisten dat het ministerie direct stopt met de financiële ondersteuning van de fossiele industrie. "Ook Den Haag zelf verdwijnt onder water als dit zo doorgaat", aldus de actiegroep. De zandzakken bij de personeelsingang verwezen naar de overstromingen in Limburg deze zomer.

Maandag had de actiegroep de ramen van het kantoor van pensioenfonds ABP al beklad wegens het klimaatonvriendelijke beleggingsbeleid dat het pensioenfonds volgens Extinction Rebellion voert.

Extinction Rebellion eist dat de overheid alles moet doen om een "rampzalige klimaatchaos" te voorkomen en om Nederland in 2025 klimaatneutraal te maken. "Om de overheid tot actie te dwingen organiseert Extinction Rebellion van 11 tot 18 oktober de klimaatrebellie", aldus de organisatie in een persbericht. De actiegroep zegt vanaf 11 oktober het politieke centrum in Den Haag plat te leggen, "met een grote blokkade op het kruispunt tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat".


Foto: Politie