Première 'Meer Dan Kling Klang Klong' in kantine VV De Ster

26 May 2023, 10:35 uur
Den Haag & Regio

De nieuwe documentaire 'Meer Dan Kling Klang Klong - De Klanken Van Overleving' van Stichting Rukun Budi Utama (RBU) gaat komende maandag - Tweede Pinksterdag - in première in de voetbalkantine van VV De Ster in Moerwijk.

De film is gemaakt door productieteam Docu125 en gaat over de geschiedenis van de Surinaams Javaanse Gamelan en de groep Bangun Tresna Budaya in het bijzonder. Voor de première slaat RBU de handen ineen met Sociaal Culturele Sportvereniging De Ster.

Omdat de accommodatie te klein is om een grote massa in één keer gezamenlijk naar de documentaire te laten kijken, is besloten om de film tijdens de première drie keer te vertonen. Toegang voor dit gedeelte is vijf euro. Meer informatie staat hier.

Tekst gaat door onder illustratie.

Javaanse kracht

RBU en De Ster zijn twee organisaties uit Den Haag, die sinds de jaren '70 voor de Surinaams Javaanse gemeenschap actief zijn. Beide organisaties kampen anno 2023 met diverse problemen, die het werk moeilijk maken. Bij RBU is dat het geval sinds het wegvallen van de structurele subsidie vanuit de gemeente Den Haag in 2018. Verder beschikt de stichting niet meer over een geschikte eigen locatie.

De Ster heeft te maken met een beperkt ledenaantal en daarnaast zijn de gestegen energieprijzen een grote last voor de club. Juist daarom is gekozen voor de samenwerking met De Ster. Op deze manier komen de verschillende Surinaams Javaanse krachten bij elkaar zodat zij elkaar versterken; De Ster zorgt voor de locatie en RBU zorgt voor de creatieve invulling en organisatie.

Om deze 'Javaanse kracht' verder tot uitdrukking te laten komen, heeft RBU andere organisaties gevraagd om hun krachten te bundelen en te demonstreren. Denk aan de uitgebreide Javaanse keuken en creatieve culturele kunstuitingen zoals Batik (verfkunst), Topeng (maskers), Janur (vlechtkunst) en veel meer. Om van dit buitengedeelte te kunnen genieten wordt aan de poort van het sportveld aan de Brinckerinckstraat een vrijwillige bijdrage gevraagd.