De gemeente wil met het donderdag gepresenteerde actieprogamma Queer in Den Haag zorgen voor een verbetering van de positie van bi-culturele jongeren, transgender personen, queer ouderen, asielzoekers en statushouders ten opzichte van andere queers. ‘Queer’ is volgens het programma iedereen die zich niet (altijd) aan de heteronorm conformeert, en identiteit niet alleen aan seksualiteit of gender bij geboorte verbindt.
Uit gesprekken met jongeren en andere stadsgenoten is volgens de gemeente gebleken dat veel mensen de geëigende ‘hokjes’ homoseksueel, lesbienne, biseksueel, transgender en heteroseksueel ervaren als knellend en onnodig beperkend.
In het actieprogramma wordt bijvoorbeeld COC Haaglanden in de gelegenheid gesteld het aantal onderwijsinstellingen met een Gender & Sexuality Alliance (GSA) uit te breiden van 10 naar 24. GSA staat hier voor een groep van queer- en niet queer-leerlingen en docenten die samen op school zorgen voor meer zichtbaarheid en bespreekbaarheid van seksuele- en genderdiversiteit.
Het programma ondersteunt daarnaast ondermeer The Hang-Out 070 om bi-culturele jongeren op hun eigen tempo en eigen manier te begeleiden in hun proces van zelfacceptatie. Zorginstellingen blijven ondersteuning krijgen bij het maken en toepassen van queer zorgbeleid en het behalen van de Roze Loper. De insteek is dat minstens tien instellingen in 2022 het Roze Loper keurmerk hebben. Voor queer asielzoekers en statushouders kijkt Den Haag met regiogemeenten naar de realisatie van ‘safe houses’.
De gemeente laat ook de mogelijkheden voor een pilot van de ‘Trans Health Clinic’ in Den Haag onderzoeken. De kliniek geeft transgenders de kans om hun transitie al deels te starten terwijl zij op de wachtlijst staan en biedt medische en sociale ondersteuning.