Rechtszaak tegen oud-wethouders Groep De Mos na verkiezingen

23 September 2021, 21:07 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP
Rachid Guernaou en Richard de Mos.

Pas ver na de verkiezingen in maart moeten dat Richard de Mos en Rachid Guernaoui op het matje verschijnen vanwege de vermeende corruptiezaak die de twee ex-wethouders al sinds oktober 2019 boven het hoofd hangt. Richard de Mos heeft dit in een gesprek met het Algemeen Dagblad meegedeeld. Zijn advocaat Peter Plasman heeft hem hierover op de hoogte gebracht. Volgens Plasman wordt het niet eerder dan zomer volgend jaar.
 
De Mos - nu fractievoorzitter van Hart voor  den Haag - vindt dat er sprake is van een politiek proces. Dat is vanuit hem gezien niet onbegrijpelijk. Niet alleen blijft hij tot na de verkiezingen in het ongewisse of hij schuldig of onschuldig wordt verklaard, ook zal hij geregeld tijdens campagnetijd worden verhoord. En bij een verkiezingswinst voor Hart voor Den Haag / Groep de Mos is er geen sprake van dat verdachten van een misdrijf kunnen toetreden tot het gemeentebestuur.
Ook burgemeester Jan van Zanen heeft om deze reden al meermaals tot spoed gemaand, omdat de lokale politiek van deze trage rechtsgang veel last heeft.
 
Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden er van verdacht dat zijn in de tijd dat ze wethouders waren, gemene zaak hebben gemaakt met ondernemers uit horeca en vastgoed, zoals het uitwisselen van geheime informatie, omkoping en voortrekkerij, met ondermijning als gevolg: ongewenste invloed op het gemeentebeleid door mensen die niet bekend staan om onbesproken gedrag. Kortom: corruptie. De Mos  en Guernaoui ontkennen echter bij hoog en laag iets verkeerds te hebben gedaan. De laatste is inmiddels niet meer politiek actief in Den Haag.