Recordaantal kogelhulzen herkend in onderzoek politie en NFI

30 September 2021, 08:36 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Politie/NFI

Dankzij vernieuwing en uitbreiding van het systeem dat hulzen en kogels uit vuurwapens identificeert en vergelijkt, kunnen politie en NFI meer en sneller onderzoek doen naar vuurwapens.

De politie neemt elk jaar zo’n 4.000 tot 5.000 illegale vuurwapens in beslag. Zo’n 1.500 daarvan onderwerpen politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag aan ballistisch onderzoek. Dat gebeurt door hulzen uit door het wapen afgeschoten munitie te vergelijken met hulzen die al in een database zitten.

Vorig jaar leverde dit onderzoek 98 keer een zogenoemde hit op, een recordaantal. "Ballistisch onderzoek levert belangrijk opsporings- en bewijsmateriaal, bijvoorbeeld in liquidatieonderzoeken", zegt vuurwapendeskundige Rob Hermsen van het NFI. Jaarlijks vinden in ons land zo’n 600 schietincidenten plaats, vele tientallen keren vallen daarbij slachtoffers.

Politie en NFI maken al zo’n 15 jaar gebruik van de database, maar het computersysteem was hoognodig aan vervanging toe. Met het vernieuwde systeem kunnen hulzen sneller worden vergeleken. Omdat de politie ook het aantal werkstations uitbreidt van vijf naar acht en het NFI meer politiemensen gaat opleiden om met het systeem te werken, kunnen aanzienlijk meer hulzen worden vergeleken. Dankzij 3D-technieken en aangepaste algoritmes verbetert ook de kwaliteit van het onderzoek.

Digitalisering van de forensische opsporing biedt enorme kansen, zegt Ruud Staijen. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor het verbeteren van de forensische opsporing. "De verwerking van sporen kan enorm versnellen. Naast het gebruik van de nieuwste technieken testen we in proeftuinen nog andere versnellingsmogelijkheden. Dat levert veelbelovende resultaten op: we gaan van maanden, naar weken, naar dagen, naar uren."