Voormalig gemeenteraadslid en D66-fractievoorzitter Robert van Lente heeft een open brief geschreven over het nieuws dat een referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in Den Haag juridisch niet mogelijk zou zijn volgens de Haagse Referendumverordening. Van Lente was in 2003 de initiatiefnemer van de Referendumverordening en opsteller van de tekst. Hij zat van 1994 tot 2005 in de Haagse gemeenteraad.
"De afgelopen weken heb ik kennis genomen van de discussie in de gemeenteraad om deze Verordening toe te passen op het besluit van het college betaald parkeren in vrijwel de hele stad verplicht te stellen. Het heeft mij verheugd dat na 20 jaar deze Verordening weer is besproken in de gemeenteraad", schrijft Van Lente, die naast zijn politieke activiteiten onder meer heeft gewerkt als Adviseur Duurzaamheid en Klimaatbeleid bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en als Senior onderzoeker financiele risico’s bij de Gemeente Den Haag.
Het oud-raadslid is het niet eens met het juridisch advies, waarin wordt geadviseerd een referendum over dit onderwerp niet te laten plaatsvinden. "Als opsteller van de Verordening heeft dit advies mij verbaasd. In het advies wordt geconcludeerd dat een referendum over gemeentelijke belastingen zonder enige restrictie is uitgesloten. Dat is mijn inziens onjuist. Ik heb destijds besluiten uitgezonderd, die uitsluitend betrekking hebben op o.a. gemeentelijke belastingen. Dat is vooral gedaan, omdat het budgetrecht van de gemeenteraad niet mag worden aangetast als gevolg van een referendum. En dan gaat het bijvoorbeeld over de vraag of de hoogte van een belastingtarief moet worden aangepast."
Volgens Van Lente is daar in het burgerinitiatief voor een referendum over betaald parkeren geen sprake van. "Er wordt geen wijziging in het belastingregime voorgesteld. Alleen wordt voorgesteld een al bestaand parkeerregime toe te passen op de hele stad, met een paar uitzonderingen." De D66'er wijst erop dat elk referendum vaak financiële gevolgen heeft. "Als de redenering van het juridisch advies wordt gevolgd, zou vrijwel geen enkel onderwerp meer referendabel zijn."
De Gemeenteraad van Den Haag vergadert komende donderdag 28 november over het burgerinitiatief. Een dag eerder wordt eerst nog een werkbespreking georganiseerd voor de raadsleden. Door de griffie kan dan een nadere toelichting op de geldende regelgeving gegeven worden en aan de advocaat kan gevraagd worden op het juridische advies in te gaan. Fracties kunnen ook zelf sprekers aandragen.