Dagblad070 | Regiobijeenkomst Brugwachtershuisjes Zuid-Holland
mainImage

Regiobijeenkomst Brugwachtershuisjes Zuid-Holland

www.pho2graphy.nl
16 juni 2021, 16:42 uur
Den Haag & Regio

Op donderdag 24 juni 2021 organiseert Stichting Brugwachtershuisjes een wandeling langs 6 lege en herbestemde brugwachtershuisjes in Den Haag en Voorburg o.l.v. Lotti Hesper & Frank Moerman van Stichting Brugwachtershuisjes. Door de introductie van brugbediening op afstand hebben veel brugwachtershuisjes hun functie verloren. Het bezoek aan de huisjes dient als inspiratie om tot meer hergebruik van lege brugwachtershuisjes in Zuid-Holland te komen en om aandachtspunten bij de herbestemming te bespreken. Deze wandeling is al volgeboekt. Vergelijkbare programma’s van de Stichting Brugwachtershuisjes in andere delen van het land zijn te vinden op: https://www.brugwachtershuisjes.nl/nieuws/regiobijeenkomsten/

Binckhorstbrug
Deze brug en het bijbehorende brugwachtershuisje zijn eigendom van de gemeente Den Haag. Er is geen brugwachter meer in het huisje aanwezig, wel noodbediening. Voor het hergebruik van dit huisje zijn tal van initiatieven. Hopelijk maakt de gemeente één van deze initiatieven mogelijk.

Geestbrug
De Geestbrug (foto) maakt deel uit van hetzelfde contract tussen de provincie en de stichting. Het is nog onduidelijk op welke termijn dit huisje voor hergebruik geschikt gemaakt zal worden. Vooruitlopend op een definitieve herbestemming gebruikt de Stichting Brugwachtershuisjes het om middels een informatiepaneel, een historische foto en de dichtregel ‘Verliefd op de Geestbrug’ passanten op de geschiedenis van de Zuid-Hollande trekvaarten en het verhaal van een verliefd stel te attenderen.

Nieuwe Tolbrug

Dit huisje was eigendom van de gemeente Voorburg-Leidschendam. Toen dit huisje de functie voor het bedienen van de burg verloor heeft de gemeente het verkocht. De huidige eigenaar heeft in dit huisje een populaire ijssalon gevestigd.

Oude Tolbrug
Deze brug is eigendom van de provincie Zuid-Holland. Stichting Brugwachterhuisjes heeft een contract met de provincie over het in gebruik geven van ruim 20 lege brugwachtershuisjes. De Oude Tolbrug is het eerste huisje dat volgens dit contract door de provincie geschikt is gemaakt voor hergebruik. De oplevering vond plaats in september 2020; het mooie huisje in Rijswijk wordt sindsdien verhuurd aan een coachingspraktijk.

Kerkbrug
Het huisje van Kerkbrug is in eigendom van het naastgelegen visrestaurant en is sinds 2018 in gebruik als wasruimte en toilet. De restauranteigenaar daarvoor gebruikte het als mini-bar voor uitgifte van koffie en drankjes.

Wijkerbrug
Ook het huisje bij de Wijkerbrug in het centrum van Leidschendam is enkele jaren geleden door de gemeente verkocht. De winnende inschrijver heeft het huisje ingericht als Bed & Breakfast. Met ca. 250 overnachtingen per jaar heeft dit huisje dus weer voor veel mensen betekenis gekregen.