In de Centrale Bibliotheek was donderdag 9 novembertraditiegetrouw het Haags Scholierendebat. Meer dan 100 Haagse scholieren van zeven middelbare scholen debatteerden over de vraag wie volgens hen de winnaar zou moeten zijn van de Boekenbon Literatuurprijs. De leerlingen mochten daarbij de genomineerde schrijvers, die aanwezig waren, het hemd van het lijf vragen. Scholieren kozen Richard Osinga met zijn boek Munt als hun winnaar. Ook in Groningen, waar dit jaar voor het eerst het scholierendebat plaatsvond, was Munt de winnaar. Terwijl de officiële jury donderdagavond koos voor Jan van Toortelboom met zijn boek 'Mauk' als landelijke winnaar.
De Haagse jeugd is duidelijk betrokken bij de Nederlandse literatuur, zo bleek. De zaal vol jonge lezer was vol verwachting om met de schrijver te praten van het boek dat ze gelezen hadden, want ‘het is niet ieder dag dat je met de schrijver van een boek kan praten’, aldus een aantal scholieren.
Stof tot nadenken
En lezen zet ook aan het denken. Zo vertelt een van de leerlingen geïnspireerd over het boek Mauk van Jan Vantoortelboom: ‘Ik vind dat het boek moet worden gekozen,omdat het boek is geïnspireerd op zijn jeugd. Hij heeft een wond en daaruit heeft hij geschreven. En het is prachtig om te lezen omdat daar heel veel emotie in zit, maar ook veel “open plekken” waar je je eigen verbeelding in kwijt kan. Daardoor is het boek voor iedereen anders. Hij heeft zijn verlies verwerkt door te schrijven en dat inspireert de jongeren om iets te doen met hun talent’. En de schrijver zelf is verrast door de vraag of hij iets met vallen heeft: ‘Ik had het helemaal niet door! Dit heeft me aan het denken gezet, waarom schrijf ik hier eigenlijk over?’