Rode Kruis eert vrijwilligers met speciale Covid-medaille

7 December 2020, 15:55 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het Rode Kruis heeft maandag aan 6.000 vrijwilligers van de organisatie een speciale medaille 'uitgereikt' voor hun inzet bij de bestrijding van het coronavirus. De organisatie spreekt van de 'grootste inzet van vrijwilligers sinds WOII en de Watersnoodramp in 1953'. De symbolische uitreiking vond plaats tijdens een speciale bijeenkomst door erevoorzitter Prinses Margriet en de kanselier van de Rode Kruis-onderscheidingen, mevrouw Lenie Dwarshuis-van de Beek.

Voor RK-directeur Marieke van Schaik zal 'iedereen die de coronapandemie heeft meegemaakt deze sowieso niet snel vergeten. Het heeft enorme impact gehad op ons leven. Velen hebben momenten van verdriet en eenzaamheid meegemaakt en ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden'.

De lijst van personen en organisaties die hulp kregen van de organisatie is groot: ongeveer 100 zorginstellingen, circa 2000 besmette personen bij hun vervoer, inzameling van circa 6,2 miljoen persoonlijke beschermingsmiddelen, ondersteuning van de GGD bij testen van nu al circa 200.000 personen, de ondersteuning van de GGD bij bron- en contactonderzoek van circa 9.000 personen en hulp bij de opvang van dak- en thuislozen van circa 1.300 personen.

Daarnaast werd er ongeveer 60.000 keer voedselhulp gegeven en ontving de Hulplijn 26.000 gesprekken. Op de Caribische eilanden werden ruim 55.000 personen geholpen met voedsel en werden met de Hulplijn en buddy netwerk ruim 18.000 personen geholpen. Op Sint-Maarten werden circa 35.000 stukken zeep uitgedeeld.