Ruim 50 originele Haagse Harry-tekeningen in museumexpositie

25 March 2024, 11:23 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

Stripfiguur Haagse Harry krijgt een eigen expositie in het Haags Historisch Museum. Van 20 april tot en met 1 september is 'dûh tètaunstelling' te bezoeken.

"Haagse Harry is een Haags icoon", schrijft het museum in de aankondiging van de expositie. "Van de zeven albums met zijn belevenissen werden honderdduizenden exemplaren verkocht. Haagse Harry is een (anti)held waar we – ondanks zijn vele fouten – toch trots op zijn. Bovendien kreeg het Haagse dialect een enorme boost, want alle personages in de strip spreken plat Haags."

De grofgebekte, asociale en politiek incorrecte Harry werd bedacht door striptekenaar Marnix Rueb (1955-2014). In 1991 stond de eerste tekening van Haagse Harry in het uitgaansblad Doen.

In de tentoonstelling zijn ruim 50 originele Harry-tekeningen te bewonderen. Maar ook andere tekeningen van Marnix Rueb zijn te zien. Ze komen uit zijn privéarchief en werden zelden of nooit getoond aan het publiek. Voor de fans van het eerste uur een feest van herkenning, voor anderen misschien een eerste kennismaking met Harry in zijn campingsmoking, met zijn Haagse mat.   

Cabaretier - en vriend van Marnix Rueb - Sjaak Bral is gastconservator van de tentoonstelling. Weduwe Nienke Rueb-van Akkeren stelde het materiaal uit het archief van Marnix Rueb beschikbaar.