Scheveningse babymeeuw vast in afzuigkap

10 July 2024, 09:02 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Dierenambulance Den Haag

Bij de Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ’s-Gravenhage e.o. komen soms zeer opmerkelijke meldingen binnen. Zo kwam er onlangs een bijzondere melding vanuit de Stevinstraat op Scheveningen.

Een bewoonster hoorde gepiep vanuit de afzuigkap in de keuken. Eenmaal ter plekke constateerde chauffeur Liam van de Dierenambulance dat het geluid afkomstig was van een babymeeuw, die hopeloos vast zat in het apparaat.

Het demonteren van de afzuigkap bleek niet eenvoudig. Na lang puzzelen werd in overleg met de bewoners besloten om de voorste plaat los te knippen. Dat was de enige manier om bij de ventilatoren te komen waar de meeuw onder vastzat. Gelukkig toeval: mevrouw was beeldhouwer en had het juiste gereedschap voorhanden om de afzuigkap te demonteren.

Chauffeur Liam: "Toen de plaat eenmaal los zat, kon ik de meeuw een zetje geven naar het midden en hem van bovenaf pakken. Hebbes!" De kleine vogel was licht gewond, maar gelukkig nog goed actief. Hij is naar Vogelopvang De Wulp gebracht voor een spoedig herstel. Zodra hij groot genoeg is, zal hij worden vrijgelaten.
 
Meeuwenseizoen

Het meeuwenseizoen is in volle gang. Jonge meeuwen springen van de daken en lopen een dag of vijf schreeuwend over straat. Op afstand kijken de ouders mee. Zij voeren het jong en beschermen het, ook tegen de mensen. In veel gevallen heeft een jonge meeuw dan geen hulp nodig en hoeft de dierenambulance niet te worden gebeld. Op de website van de Dierenambulance Den Haag staat meer hierover meer informatie.