'Schoolstraat' groot succes, nu nog voldoende coaches

16 October 2020, 10:52 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De Schoolstraat, inmiddels bij 24 scholen ingevoerd, blijkt een groot succes. Alle betrokken- scholen, kinderen, ouders en gemeente- zijn enthousiast omdat kinderen door het weren van overig verkeer twee keer per dag veiliger naar school kunnen lopen of fietsen. Een verkeersregelaar sluit de straat af met een hek, een half uurtje voordat de school begint en een half uurtje op het moment wanneer de school weer uitgaat.

Iedereen gelukkig, maar er is wel een maar: het blijkt financieel niet haalbaar om op permanente basis verkeersregelaars in te zetten, zo geeft verantwoordelijk wethouder Robert van Asten vrijdag aan. Hij gaat daarom samen met de scholen op zoek naar Schoolstraat-coaches, vrijwilligers die willen helpen om kinderen dus veilig naar school te laten komen.

"We willen absoluut doorgaan met de Schoolstraat, alleen dus op een iets andere manier. Met Schoolstraat-coaches, vrijwilligers die helpen door bij het afsluitingshek te staan en er daarmee voor zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen lopen of fietsen”, zo laat hij de wethouder weten.

De Schoolstraat coaches - ouders, buurtbewoners of medewerkers die betrokken zijn bij de school- zouden 1 à 2 keer per week moeten helpen bij het hek. Het verkeer regelen mag en hoeft ook niet. De coach treedt als het ware op als gastheer/-vrouw van de schoolomgeving, aldus de gemeente vrijdag.

De ervaring in andere steden leert dat er zo’n 12 vrijwilligers nodig zijn per Schoolstraat. Vrijwilligers zijn automatisch verzekerd met de ‘Haagse Polis’ die de stad heeft afgesloten. Zij krijgen van de gemeente een hesje, een instructiecursus en lopen een keer mee met een verkeersregelaar. Van Asten laat wel weten dat zo lang een school niet voldoende vrijwilligers heeft, de gemeente de Schoolstraat met verkeersregelaars blijft bemensen.

https://youtu.be/tq79E_I6C_c