Seyss-Inquart bunker eenmalig open tijdens Bunkerdag

10 May 2024, 16:39 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Bunkerdag

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners langs de Nederlandse kust. In Den Haag moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak te zoeken.

De Commandopost Clingendael, ook bekend als ‘Seyss-Inquart bunker’, zal speciaal tijdens Bunkerdag eenmalig worden geopend voor het publiek. De bunker werd gebouwd gedurende 1942 en 1943 en was bestemd als veilig onderkomen voor de rijkscommissaris Seyss-Inquart en zijn staf. Hijzelf woonde verderop in Huize Clingendael. 

Deze unieke bunker op landgoed Clingendael is aangeduid als Sondernbau vanwege zijn vorm en afmetingen. Er bestaat geen tweede exemplaar. De bunker zelf is zestig meter lang, dertig meter breed en vijftien meter hoog en gecamoufleerd als boerenschuur. Vanaf 1948 tot 1989 (bij de val van de Muur) is deze bunker operationeel gebruikt door Defensie voor onder meer een aantal hele belangrijke operaties tijdens de Koude Oorlog. Daar is de later naam Commandopost Clingendael ontstaan.

De vrijwilligers van het Atlantikwall Museum Den Haag zullen de bezoekers door de bunker begeleiden. In het Atlantikwall Informatie Centrum zal er uitleg gegeven worden over de geschiedenis en de inzet van de bunker. De route door de bunker duurt ongeveer 30 minuten. Vanwege de verwachte belangstelling dienen de bezoekers rekening te houden met enige wachttijd. Er is sprake van een maximum aantal bezoekers dat tegelijk in de bunker kan.

Bunkerdag

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen leer je de verhalen van de wijk en haar bewoners kennen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.