Sjaak Bral leent stem aan slimme afvalbakken op Scheveningse Boulevard

16 October 2023, 17:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De slimme afvalbakken op de Boulevard van Scheveningen hebben een extra Haags tintje gekregen dankzij cabaretier Sjaak Bral. Mensen die afval in een van de acht bakken gooien, worden vanaf nu door Bral in het plat Haags bedankt.

De gemeente Den Haag onderzoekt met de slimme afvalbakken of zo het probleem van zwerfafval op Scheveningen kan worden verkleind. In de bakken zit een intern monitoring systeem, die real-time data verzamelt, bijvoorbeeld om door te geven wanneer de bak vol is. De slimme afvalbakken persen het afval, waardoor er veel meer troep in de bak kan dan in gewone afvalbakken. Verder zijn de afvalbakken voorzien van zonnepanelen voor eigen stroomopwekking.

De gemeente hoopte op deze manier op minder zwerfafval en een afname van het aantal afvalbakken, die immers minder vaak geleegd hoeven te worden. De proef is onderdeel van het Actieplan Kust en duurt tot december 2023.

Succes

Sjaak Bral sprak verschillende teksten in voor de afvalbakken, zoals 'Scheiveninge schaun, we doen ut gewaun', 'Hé bedank, je ben un engel' en 'Dankjewel hè, en de mazzol'. De gemeente laat weten dat de proef op Scheveningen zo'n succes is dat deze een vervolg krijgt in een ander deel van de stad.