Sloop oude locatie Koninklijk Conservatorium vordert gestaag

10 December 2023, 10:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Tjerk Miedema

Het grootste deel van het oude Koninklijk Conservatorium aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag is inmiddels gesloopt. In juni begon een gespecialiseerd bedrijf met de sloopwerkzaamheden.

Op de plek aan de Juliana van Stolberglaan komt het nieuwe hoofdkantoor van de ANWB en een 91 meter hoge toren voor het Rijk. Het Koninklijk Conservatorium zelf is begin 2022 verhuisd naar cultuurpaleis Amare aan het Spuiplein.

In het voormalige onderwijsgebouw in de wijk Bezuidenhout, net naast de Utrechtsebaan, werden tot aan de sloop nog honderden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Voor een deel daarvan ging het om balletdansers. Zij hebben inmiddels intrek genomen in een pand in Kijkduin en treden regelmatig op onder de naam The United Ukrainian Ballet Company.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Tjerk Miedema.

Nieuwe zakelijkheid

Het voormalige gebouw van het Koninklijk Conservatorium aan de Juliana van Stolberglaan werd in 1980 opgeleverd. Prinses Beatrix opende het destijds hypermoderne pand. 

Het complex werd ontworpen door architect Leon Waterman in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Om het te kunnen gebruiken als conservatorium werd het complex helemaal ontworpen op het tegenhouden van verkeerslawaai. De buitenzijde kenmerkte zich door de gesloten gevels. Ritmes in de gevel moesten de noten op een notenbalk voorstellen.