Sinds 2016 is Stadsherstel Den Haag eigenaar van het voormalige bierdepot aan de Zwetstraat bij het Rijswijkseplein. Dit terrein, eens het onderkomen van brouwerij 'De Drie Hoefijzers' uit Breda, heeft na het vertrek van de brouwerij diverse eigenaren gekend en was in verval geraakt.
De restauratie van het complex is gefaseerd aangepakt. De eerste fase omvatte de restauratie van de kantoorvilla op de hoek van het terrein. Deze fase is eind 2019 afgerond, waarbij zes appartementen zijn gerealiseerd en verhuurd. De tweede fase omvatte het voormalige koelhuis, dat werd omgetoverd tot biologische bakkerij en begin 2020 is opgeleverd.
De vergunning voor de restauratie en herbestemming van het derde gebouw, de voormalige stallen op het terrein, heeft langer geduurd dan verwacht. Na verkrijging van de vergunning is gisteren de ceremoniële eerste paal geslagen in de 'Stalling'.
"Het verkrijgen van deze vergunning en de start van de werkvoorbereiding markeren een belangrijke mijlpaal voor ons", zegt projectleider Erik den Breems van Stadsherstel Den Haag. "Hoewel het gebouw op zijn plaats blijft staan, slaan we toch 46 nieuwe heipalen om de houten palen, grotendeels weggerot door wisselende grondwaterstanden, te vervangen. Dit vormt de basis voor de nieuwe dragende begane grondvloer waarop het gehele gebouw zal rusten."
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Stadsherstel Den Haag
Hooizolder
Op de plek van de voormalige stallen komen vier moderne stadsappartementen, die aardgasvrij zullen zijn en voldoen aan de eisen voor nieuwbouwisolatie. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de bestaande structuren, waarbij de voormalige hooizolder zal worden omgevormd tot een ruim appartement met zo min mogelijk binnenmuren om de historische ruimte optimaal te benutten. De historische elementen van het pand zullen worden behouden en geïntegreerd in de nieuwe ruimtes.
Stadsherstel Den Haag is een maatschappelijke onderneming die monumenten herstelt en behoudt. De NV werd in 1977 opgericht door inwoners van Den Haag die inzagen dat het historisch erfgoed van hun stad bescherming behoefde. De onafhankelijke onderneming heeft bijna 300 certificaathouders. Dit zijn particulieren, bedrijven en overheden. Daarnaast zijn er meerdere donateurs. Stadsherstel werkt onafhankelijk van de gemeente Den Haag. Panden van Stadsherstel zijn te herkennen aan de zwart met gouden schildjes aan de gevel.