Standbeeld Koning Willem II op Buitenhof tijdelijk verplaatst

14 November 2023, 08:15 uur
Den Haag & Regio
mainImage
RVB

Het standbeeld van Koning Willem II op het Buitenhof in Den Haag wordt vandaag van zijn plek gehaald. De ruimte naast de haringkraam is tijdens de renovatie nodig voor de bouwketen en het nieuwe uitzichtpunt dat in de zomer van 2024 gereed is.

Het standbeeld wordt gedemonteerd en daarna tijdelijk elders opgeslagen. Na de renovatie keert Willem II weer terug op zijn vertrouwde plek. Het beeld weegt naar schatting tussen de 1.500 en 2.500 kilo. Voor het transport wordt een elektrische truck met dieplader ingezet. Het beeld wordt op deze dieplader gehesen met een elektrische mobiele kraan.

In de opslag worden alle onderdelen van het beeld en de sokkel nagekeken op beschadigingen en waar nodig  hersteld. Er wordt nog onderzocht of Willem II na de noodzakelijke herstelwerkzaamheden op een tijdelijke andere locatie in Den Haag geplaatst kan worden war het publiek het beeld kan zien.

Duizend gulden

Het beeld van Koning Willem II op het Buitenhof is overigens niet het originele beeld dat vanaf 1854 op het Buitenhof stond. De gemeente Tilburg, waar Willem II in 1849 overleed, nam het originele beeld in 1923 voor duizend gulden over. Omdat er geen geld was voor een nieuw ontwerp werd er voor Den Haag een kopie gemaakt van het ruiterbeeld.