mainImage

Start bouw nieuwe bediencentrale Scheveningen

23 september 2022, 09:24 uur
Den Haag & Regio

Wethouder Anne Mulder heeft donderdag samen met vertegenwoordigers van aannemerscombinatie Vialis-BESIX symbolisch de eerste paal voor de nieuwe bediencentrale op het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen geslagen. De nieuwbouw wordt begin 2024 opgeleverd en in gebruik genomen.

Vanuit de bediencentrale wordt scheepvaart begeleid en wordt de bewaking en bediening van de Victory Boogie Woogietunnel, Hubertustunnel, Koningstunnel en alle op afstand beweegbare bruggen en pollers verzorgd.

De huidige bediencentrale, ook wel ‘de Semafoor’ genoemd dateert uit 1953 en was oorspronkelijk alleen voor scheepvaartbegeleiding bedoeld. Gedurende de jaren is de bediening van verschillende tunnels, bruggen en pollers in Den Haag ook in de bediencentrale ondergebracht. Hierdoor is de Semafoor sinds 2019 volledig bezet. Omdat in de Semafoor geen ruimte meer is voor uitbreiding en de indeling van het gebouw niet meer voldoet aan de huidige (moderne) standaarden, is besloten de Semafoor te slopen en op dezelfde locatie een nieuwe en toekomstbestendige bediencentrale te realiseren.

Tekst gaat door onder illustratie.

Duurzaam en toekomstbestendig

Het nieuwe gebouw wordt duurzaam en toekomstbestendig. Zo wordt de warmte teruggewonnen uit afgezogen lucht voor het verwarmen van de kantoorruimten, terwijl op het dak energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Ook is het gebouw gasloos dankzij volledig elektrische warmtepompen.

 


Foto: Jurriaan Brobbel