Het aantal zonnepanelen op panden van de gemeente Den Haag is dit jaar flink toegenomen. Er zijn 2.395 nieuwe zonnepanelen bijgeplaatst op het eigen vastgoed van de gemeente, meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
In 2023 zijn alle gemeentelijke daken beoordeeld op geschiktheid voor zonnepanelen. Voor 62 daken leken de omstandigheden gunstig. Of hier ook echt zonnepanelen konden komen, hing af van de situatie ter plaatse zoals bomen in de omgeving, installaties op het dak, of de daken sterk genoeg waren en of men de energie in het gebouw zelf kwijt kon.
Tot nu toe zijn achttien van deze 'gunstige' daken alsnog afgevallen maar twintig daken zijn zeker geschikt, waarvan er negen nu al zonnepanelen hebben. Daarnaast blijven er dus nog 24 kansrijke daken over die verder worden onderzocht en waar, bij geschiktheid, ook zonnepanelen worden geplaatst.
Sinds 2019, toen de gemeente besloot de daken te verduurzamen, zijn in totaal 10.385 zonnepanelen op de eigen gebouwen geplaatst. Hiermee is ongeveer 3,6 megawatt aan jaarlijks opwekvermogen door de gemeente toegevoegd. Dat komt overeen met het gemiddeld elektriciteitsverbruik van 1.200 huishoudens. Voor 2025 is voor 942 zonnepanelen opdracht gegeven tot plaatsing.
Buurtenergiecoöperaties
Naast het plaatsen van zonnepanelen door de gemeente zelf, worden er ook zonnepanelen geplaatst door huurders, energieproducenten en buurtenergiecoöperaties. Voor deze laatste groep zijn er in 2024 tien extra daken via een openbare procedure toegewezen en twee daken waren al in ontwikkeling. Wanneer deze twaalf daken ook daadwerkelijk door buurtenergiecoöperaties in gebruik worden genomen, neemt het aantal zonnepanelen nog eens met 2.500 toe.
Op al deze daken worden zonnepanelen geplaatst voor en door de buurt, vaak in combinatie met een extra doel. Het dak op het Haags Openbaar Vervoermuseum aan de Parallelweg is bijvoorbeeld een project speciaal voor mensen die zelf geen zonnepanelen hebben omdat ze het niet kunnen betalen. Op het dak van Musicon aan de Soestdijksekade geeft de buurtenergiecoöperatie al gebruikte maar nog goede zonnepanelen een tweede leven.