Subsidieregeling voor vrijwilligersorganisaties vereenvoudigd

22 June 2022, 15:54 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Lotte van Uittert

De subsidieregeling Samen Sociaal en Vitaal Den Haag, waar veel vrijwlligersorganisaties in Den Haag gebruik van maken, is vereenvoudigd. "We hebben geluisterd naar de stad", zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid.

"Toen wij vorig jaar de nieuwe subsidieregeling introduceerden, kregen we vanuit de politiek en de stad de kritiek dat die zowel in de uitvoering als in de uitwerking verre van perfect was", zegt Parbhudayal. "We hebben de regeling daarom versneld geëvalueerd en een aantal bijeenkomsten met betrokken organisaties belegd om te horen hoe wij de subsidieregeling kunnen verbeteren. Voor 2023 is de subsidieregeling aanzienlijk verbeterd en vereenvoudigd.”

De regeling moet de vitaliteit, zelfredzaamheid en participatie van kwetsbare inwoners helpen versterken. De subsidie voor 2023 kan vanaf 1 juli worden aangevraagd.

Geen geld meer

Toen de nieuwe subsidieregels vorg jaar werden ingevoerd, bleek dat veel vrijwilligersorganisaties opeens geen geld meer kregen. Het voortbestaan van meerdere organisaties kwam daardoor in gevaar. Ook was er kritiek dat reis- en onkosten voor vrijwilligers niet meer vergoed zouden worden. De gemeente besloot de clubs die geen geld meer zouden krijgen alsnog subsidie toe te kennen, in afwachting van de nieuwe regeling.