Tientallen boetes en bekeuringen bij handhavingsactie in Centrum

18 March 2023, 14:45 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Valerie Kuypers

Vrijdag is een grote integrale handhavingsactie gehouden in het Centrum van Den Haag. Tijdens deze actie lag de focus op de wijk Kortenbos en het winkelgebied. Bewoners hebben daar overlast van dak- en thuislozen en hangjongeren. In het hele gebied geldt een alcohol-, bedel- en drugsverbod.

Politie en de Handhavingsorganisatie gingen in gesprek met de ‘chillende’ jongeren. Voor blowen is een aantal keer een boete uitgeschreven. Zes personen kregen een bekeuring voor het drinken van alcohol op straat. In tien gevallen kon worden volstaan met een waarschuwing.

Het scanteam constateerde in zestig gevallen dat auto's onbetaald stonden geparkeerd. De eigenaren krijgen hiervoor een naheffing. Daarnaast werden zeven bekeuringen uitgeschreven voor foutparkeren. De politie controleerde tijdens een verkeersactie 180 voertuigen. In 65 gevallen ontvingen de bestuurders een boete voor ovetredingen als een lekke uitlaat, valse kentekenplaat of een ongeldig verklaard rijbewijs. In één van de voertuigen werd een doos met lachgasballonnen ontdekt. De bestuurder ontving hiervoor een boete van 750 euro.

Tekst gaat door onder foto.

Belastingen

De rijksbelastingdienst inde ruim 44.000 euro aan openstaande belastingen van een totaal van ruim 358.000 euro. Hiervoor werden 13 voertuigen in beslag genomen. De Inspectie Leefomgeving en Transport constateerde een verkeerd taxinummer en beboette de bestuurder voor een bedrag van 1.800 euro. De gemeente controleerde 5.200 voertuigen en legde in acht gevallen beslag wegens achterstallige belastingen. Het ging in totaal om ruim 25.000 euro. Vier bestuurders betaalden direct, de andere vier kregen een wielklem.

Tekst gaat door onder foto.

Voedselveiligheid

Tijdens een controle van horeca en avondwinkels werden tien panden bezocht. In zeven gevallen bleek de zaak niet in orde. Zo werd een slaapruimte in een onderneming aangetroffen en bracht een ander bezoekje de aanwezigheid van snus aan het licht. In twee zaken werd sterke drank verkocht zonder dat daar een vergunning voor was. Ook werden waarschuwingen en boetes uitgedeeld voor problemen met de voedselveiligheid. Stedin constateerde een verbroken zegel op de technische installatie. Ook was er sprake van mogelijke diefstal van energie.

Tekst gaat door onder foto.

Woonfraude

De Haagse Pandbrigade bezocht 34 woningen. In 23 gevallen konden zij daadwerkelijk naar binnen. In een aantal gevallen bleken zaken niet in orde. Zo was er sprake van illegale bouw, fraude met inschrijvingen, achterstallige onderhoud en het ontbreken van rookmelders. Bij twee woningen werd een te hoge huur geconstateerd waarvan de hoogste 1.850 euro betrof.

Maar liefst 3.833 trampassagiers werden gecontroleerd door de HTM. In 95 gevallen werd 'reizen zonder geldig vervoersbewijs' geconstateerd. Hiervoor kregen 89 reizigers een proces verbaal. De overige zes betaalden direct.