Tong Tong Fair in 2024 weer in voorjaar op Malieveld, daarna niet meer

10 November 2023, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Tong Tong Fair

De Tong Tong Fair op het Malieveld kan volgend jaar weer gewoon plaatsvinden in het voorjaar. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Verschillende partijen in de raad hadden daarom gevraagd omdat de Tong Tong Fair in september - zoals dit jaar - te weinig publiek trekt om financieel rond te kunnen komen. De Aziatische beurs overwoog daarom te vertrekken uit Den Haag.

Het college laat nu weten meerdere "verkennende gesprekken" te hebben gevoerd met de organisator "over de toekomst van het evenement en de mogelijkheden op zowel het Malieveld als elders in de stad". Die gesprekken hebben nog geen direct resultaat opgeleverd. "Als vastgehouden wordt aan de huidige opzet, zijn opties in Den Haag qua fysieke ruimte buiten het Malieveld zeer beperkt", schrijft het college.

De Tong Tong Fair zegt voor het evenement het Malieveld 25 dagen nodig te hebben; naast de 10 evenementendagen, wordt er 15 dagen bij elkaar op- en afgebouwd. De gemeente zou graag zien dat deze periode wordt ingekort, zodat er meer opties zijn in het kalenderjaar. "De organisator geeft aan hier geen mogelijkheden toe te zien", aldus het college.

Ook een andere fysieke opzet, blijkt niet haalbaar. De gemeente heeft voorgesteld om in plaats van een grote tent kleinere tenten te gebruiken en delen van het festival in de open lucht te houden. "De organisator staat hier vooralsnog niet voor open", schrijft het college aan de gemeenteraad. Het festival trok dit jaar 55.000 bezoekers, 15.000 minder dan vorig jaar.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Arenda Oomen

Grote concerten

De gemeente en Staatsbosbeheer zijn inmiddels met de organisator in gesprek om mogelijkheden op het Malieveld in 2024 te onderzoeken. Het lijkt erop dat de 64e editie van de Tong Tong Fair volgend jaar nog wel in het voorjaar kan plaatsvinden. Daarna niet meer, schrijft het college. "Vanaf 2025 zal het Malieveld in mei niet meer beschikbaar zijn, het Malieveld is dan al bezet voor andere evenementen (de Koningskermis en een aantal reserveringen voor grote concerten) en de hersteltijd van het gras daartussen", aldus het college.

Voor 2025 en verder wil de gemeente met de organisator opnieuw locaties elders in de stad gaan verkennen. "Dit betekent wel dat de organisator in de toekomst open moet staan voor mogelijke vernieuwing van het concept."